0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 25.

Egész évben minőségi, friss fehérjeforrás a családnak

Magyarország néhány évtizede még „nyúlnagyhatalomnak” számított, de jelenleg is a harmadik legnagyobb beszállító az Európai Unióban. A hazai termelésnek azonban csak a 6-8 százaléka fogy el itthon.

Takarmányozásra alkalmas a széna, a lucerna és bármilyen zöldtakarmány, amihez hozzá van szoktatva, főként szárított állapotában. A szálasat, zöldet ki kell szárítani, illetve fokozatosan át kell szoktatni a zöldre – száraz-, félszáraz-, zöldtakarmányozással. A tengeri kivételével, ami károsítja a máját, bármilyen abrak megfelelő, és az abrakot akár szemesen is elfogyaszthatja. Természetesen lehet kapni kész nyúltápokat, de az drágább, mint beszerezni az alapanyagot. Vizet folyamatosan biztosítani kell az állatok számára!

A nyúl helyigénye a fajtájától is függ, a hobbinyulak általában nagyobb életteret kapnak. Sokféle ketrec elérhető, és megfelelő takarítás mellett mélyalmon is tartható.

Legkedvezőbb a ketreces rácspadozat, mivel a nyúl izzadságmirigy hiányában ezen tudja legjobban leadni hőt. Fontos azonban, hogy a rács ne kezdje ki talpát. Ennek érdekében pihenőlapokat szoktak lerakni a ketrecbe.

Ha megfelelőek a körülmények, a nyúl egész évben fiaztatható. Ciklusa látható az ivarszerveken. Ilyenkor össze kell zárni a bakkal, amely be fogja fedezni. Ha ez megtörtént, az időpontot fel kell jegyezni a ketrecnaplóba, mert 30-31 napra várható a fialás.

Az anyának előtte fiaztatóládát, szalmát, forgácsot kell biztosítani, hogy ne a rácsra fialjon. A puha ellető fészket, ami védettséget biztosít a nyúlfiknak, maga fogja kialakítani. Az újszülött nyulaknak 8 napra kinyílik a szemük, és ekkor kijönnek a fészekből. Addig az anya látja el őket. A következő fedeztetésig együtt maradhatnak az anyák a szaporulattal. Az elválasztás 5-6 hét után esedékes. Ekkor kezdődik a hizlalás, amely 10-11 hétig tart. A vágósúly 2,4-2,5 kilogramm, de még a 3 kilós egyed is pecsenyenyúlnak számít.

A tartásra vonatkozó további információ számos kiadványban és a terméktanács honlapján (nyultermektanacs.hu) is elérhető.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: