0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 25.

Egész évben minőségi, friss fehérjeforrás a családnak

Magyarország néhány évtizede még „nyúlnagyhatalomnak” számított, de jelenleg is a harmadik legnagyobb beszállító az Európai Unióban. A hazai termelésnek azonban csak a 6-8 százaléka fogy el itthon.

A terméktanács fontos célkitűzése, hogy a hazai fogyasztás is növekedjen. 2017-ben népszerűsítő kampányt indítottak az Agrárminisztériummal „Nyúl-j bele!” címmel, aminek az elsődleges üzenete az volt, hogy a hazai konyhákból gyakorlatilag eltűnt nyúlhús a XXI. század fehérjeforrása lehet.

Bede Róbert mesterszakáccsal és Szél Istvánnal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnökével az  Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. A „Nyúlj-bele” kampány részeként több mint 300 adag kóstolót  készítettek el és kínáltak az érdeklődőknek a Tetrabbit Kft. szervezésében és támogatásával

Tökéletes beltartalom

Ez a hústípus rendelkezik ugyanis a legnagyobb fehérjetartalommal. Ez 20-21 százalékot jelent, ugyanakkor nagyon alacsony, mindössze 6,5-8 százalék a zsírtartalma, és nagyon könnyen emészthető. Fontos tulajdonsága, hogy semmilyen allergizáló hatása nem ismert. Már a legkisebbek, a csecsemők is fogyaszthatják – akár hat hónapos kor alatt. A hazai termelés 30-40 százaléka bé­biétel-alapanyagként hasznosul.

Kimagasló élettani hatásai miatt magas koleszterinszint, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, lisztérzékenység, candida, tejérzékenység, vesebetegség, májbetegség, hormon- és vércsoportdiéta, kismamaétrend, babakonyha, reformtáplálkozás során is javasolható fehérjeforrás.

Az átlagos fogyasztó mégsem ismeri, mivel sokáig nem volt elérhető az élelmiszer-kiskereskedelemben, és az utóbbi évtizedekben a legtöbben már csak úgy gondolnak a nyúlra, mint kedves, szerethető állatkára.

„Amikor azonban a fogyasztásáról beszélünk, akkor nem a kistestű hobbiállatokra, a nyuszikra gondolunk, hanem a nyúlra, amit a húsáért tartunk”

– emlékeztet Juráskó Róbert. A terméktanács célja, hogy legalább hetente egyszer kerüljön nyúlhús a hazai asztalokra.

„Rengeteg recept áll rendelkezésre könyvekben és a honlapunkon is. Sok kistermelő készterméket, kolbászt, felvágottat, hamburgerpogácsát állít elő a nyúlból, de gyakorlatilag bármilyen ismert húsétel elkészíthető belőle.”

Míg 2017 előtt, a háztájit kivéve, gyakorlatilag nem volt mérhető a fogyasztása az országban, a „Nyúl-j bele!” kampánnyal sikerült elérni, hogy a köztudatba és az áruházakba is bekerüljön a nyúlhús. A vásárlás mennyisége minden évben 30-40 százalékkal emelkedik. Míg 2019-ben 500 tonna körül alakult, 2022-ben már 700 és 800 tonna között volt. Főként fél- és egykilós, csomagolt, konyhakész termék formájában kelt el. Az ára egyébként – beltartalmával arányosan – 25-30 százalékkal magasabb a baromfiénál.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: