0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 25.

Egész évben minőségi, friss fehérjeforrás a családnak

Magyarország néhány évtizede még „nyúlnagyhatalomnak” számított, de jelenleg is a harmadik legnagyobb beszállító az Európai Unióban. A hazai termelésnek azonban csak a 6-8 százaléka fogy el itthon.

„2025-re 10-15 százalékot szeretnénk elérni az általunk megtermelt mennyiség belföldi értékesítésében” – tette hozzá a szakember, aki azt is elmondta, hogy a magas takarmány- és energiaárak, a háború és a

COVID a nyúlágazatra is kedvezőtlenül hatott, felborultak a megszokott rendszerek, a fogyasztók pedig nemcsak itthon, hanem külföldön is érzékenyebbé váltak az árakra.
Illusztráció

Tartás háztájiban

A nyúl háztáji tartása, fogyasztása most is jelentős, hiszen folyamatosan el tudja látni a családot jó minőségű friss fehérjével. Egy anyanyúllal háztáji körülmények között 40-45 utódot lehet felnevelni évente, ami 2,5 kilogrammos átlagsúllyal számolva egy hízónak felel meg.

Ráadásul könnyű tartani. Ha az említett mennyiséggel számolunk, akkor egy család ellátására elég 3-5 anya- és egy baknyúl. Aki a szomszédoknak vagy a termelői piacon szeretne értékesíteni, tarthat többet is. Lényeg, hogy 5 anyánként kell beállítani egy-egy bakot.

Napi szinten minimális elfoglaltságot jelent a nyúltartás. Aki folyamatosan termelni akar, annak javasolt zárt térben tartani az állatokat, mivel – különösen fialáskor – fontos az állandó hőmérséklet. Fűteni azonban csak extrém hidegben kell, a hízónyulak pedig már elég jól tűrik a hideget és a meleget is.

Védeni kell a nyulakat a szúnyogcsípéstől, mert azzal a myxomatózis nevű súlyos fertőzést kaphatják el. Az anyanyulak évi kétszeri oltásával azonban megelőzhető. Hasonlóan évi kétszeri vakcinázással lehet védekezni a másik gyakori betegségük, az RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease) vagy vérzéses betegség ellen, amit egy calicivírus okoz. Ha nincs járvány, elég az anyaállatokat vakcinázni, kitörés esetén azonban érdemes lehet a hízónyulakat is leoltani.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: