0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Késői káposztafélék betakarítása

A korai fajtákhoz képest a hosszú tenyészidejűek tovább „lábon tarthatók”, azaz szedésre érett állapotban hosszabb ideig tudnak várni a betakarításra a jó minőségük megőrzése mellett, és a szedés utáni tárolhatóságuk is hosszabb.
Szabályozott körülmények közt fél évig is tárolható a kínai kel

A kelkáposzta hullámos levélfelületének, és emiatt viszonylag laza fejszerkezetének köszönhetően általában nagyon jól megbirkózik a hideggel, amit az is bizonyít, hogy néhány hagyományos fajta egyedei csekély takarással akár befejesedve, lábon is átteleltethetők, így a kertben „tárolhatók”, s télen fagy­mentes napokon kényelmesen szedhetők. Ha van tárolóhelyünk, akkor biztonságosabb (különösen az új hibridek esetében) a fejes káposztával egy időben, vagy maximum november közepén betakarítani.

A kelkáposzta esetében általában egy-két, a fejre kevésbé simuló takarólevelet meghagyhatunk a rövidebb tárolási időszakban, de hosszabb tároláshoz ugyanúgy meg kell tisztítani, mint a fejes káposztát, és ahhoz hasonlóan is tároljuk.

 

A bimbós kel egész télen a kertben tartható

A leveles kel és a bimbós kel a hó alól is szedhető, lábon is átteleltethető. A leveles kel télállóságát több díszkáposztaként ismert fajta is bizonyítja, amelyek egész télen szépen díszlenek a parkokban. A leveles kelt egyébként a nyár második felétől folyamatosan szedhetjük, alkalmanként tövenként egy-három levelet eltávolítva, s ezt télen is folytathatjuk. A bimbós kel betakarítása (mivel oldalrügyeit szedjük, amiknek kifejlődéséhez „felnőtt” növényekre van szükség) mindenképpen őszre esik, a legrövidebb tenyészidejű fajták ültetéstől számítva 80-90 nap után szedhetők először, míg a kései fajtáknál akár 160 napot is várnunk kell.

A bimbós kel egyszeri betakarításához el kell érnünk, hogy a szár teljes hosszában, körülbelül azonos időszakban nőjenek az oldalrügyek.

Ehhez a hajtáscsúcsot el kell távolítani. Ha folyamatos téli szedést szeretnénk, akkor a hajtáscsúcsot épségben hagyva, maguktól is megjelennek és ütemesen fejlődnek az oldalrügyek, amelyek közül mindig a legalsók a legfejlettebbek. A téli szedéshez kesztyűt kell használnunk, hogy az ujjunk melegétől ne kapjanak hirtelen meleget a fagyott vagy áthűlt kelbimbók. Ehhez a legjobb, ha viszonylag vastag kesztyűt választunk, vagy egy gumikesztyűt és textilkesztyűt is felhúzunk a kezünkre. A leszedett kelbimbók tárolására a többi káposztaféléhez hasonlóan maximum 2 °C-os hőmérséklet ajánlott.

Fagytűrésre nemesítik a díszkáposztákat
Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: