Nem föltétlenül kell étrend-kiegészítőkhöz folyamodni ahhoz, hogy szervezetünket elegendő D-vitaminnal lássuk el. Hiszen a szükséges mennyiség mintegy 80-90 százalékát magunk is elő tudjuk állítani – elméletileg, mert van egy bökkenő:
A D-vitamin egyébként valójában a zsírban oldódó vitaminok egész csoportját jelenti: az úgynevezett kalciferolok a vesében és más szervekben alakulnak át a D-vitamin aktív formájává.
A D-vitamin hormonként viselkedik, és különösen fontos az erős csontok és fogak, valamint a sejtnövekedés szempontjából. A Német Táplálkozástudományi Társaság szerint az egyévesnél idősebb gyermekeknek, a serdülőknek és a felnőtteknek naponta legfeljebb 20 mikrogramm D-vitamint kellene fogyasztaniuk. Ez az ajánlott mennyiség, ha a szervezet nem képes saját maga előállítani a D-vitamint, például betegség miatt.
Nézzük, mi kerüljön a tányérra!
A tejtermékek a halakhoz képest nagyon kevés D-vitamint tartalmaznak, a vaj kb. 1,2 mikrogrammot 100 grammonként, a joghurt még kevesebbet. De jó, ha gyakran kerülnek a tányérra, a sajt és a joghurt amiatt, mert a D-vitamin mellett K2-vitamint is tartalmaznak. Ez támogatja a D-vitamint a kalcium csontokba és fogakba való beépítésében, és megakadályozza a káros lerakódásokat az erek falán. A tojás, különösen a tojássárgája, szintén jó D-vitamin-forrásnak számít.
A vegánoknak viszont vigyázniuk kell, mert nehezen jutnak elegendő D-vitaminhoz, hiszen a növényi eredetű élelmiszerek természetes módon nagyon kevés D-vitaminnal rendelkeznek. A növényi alapú élelmiszerek D2-vitamint, a D-vitamin egy speciális formáját, az ergokalciferolt tartalmazzák.
A megfelelő D-vitamin-ellátás kizárólag táplálkozás útján nem lehetséges. Fontos az étrend és a szabadban töltött idő ideális kombinációja. Az arcot, a karokat és a lábakat hetente kétszer-háromszor, körülbelül 20-30 percig napfénynek kell kitenni. Egészséges és aktív emberek esetében elvileg nincs szükség étrend-kiegészítőkre. Képesek vagyunk raktározni is a D-vitamin-t, ezért ha tavasszal és nyáron elegendő fényt kapott a szervezetünk, akkor az év sötétebb hónapjaiban is jobban el lesz látva ezzel a nélkülözhetetlen vitaminnal.