A hagyományos brazil konyha szintén hús-központú. Azonban egyre erősebb a vegetáriánus irányzat, a felmérések szerint jelenleg a brazilok közel 30 százaléka csökkenti húsfogyasztását. Ebből az arányból 14 százalék vallotta magát vegetáriánusnak. Ezt a változás elsősorban a nagy városokban jellemző, élén São Paulo és Rio de Janeiro, ahol egyre nagyobb teret hódít az egészségtudatos életmód.
A zsidó étkezési előírások hozzájárultak ehhez a trendhez, azáltal, hogy meghatározott vallási előírásokat írnak elő. Emellett a mediterrán éghajlat segíti a friss gyümölcsökben, zöldségekben és hüvelyesekben gazdag mezőgazdasági ágazat fejlődéséhez. Ezek a tényezők olyan nemzeti konyhát eredményeztek, amely a növényi alapanyagokat hangsúlyozza, és csökkenti a hús felhasználását.
Tajvan elsődleges vallása a buddhizmus, ezért szintén a növényi alapú étrendet támogatja. Jelenleg a lakosság mintegy 14 százaléka követi az étrendet. Az ország mezőgazdasági ágazata a rizsre és a zöldségekre összpontosít, ami igazodik ehhez a trendhez. Emellett a tajvani kormány támogatja a fenntartható gazdálkodási gyakorlatokat. Más buddhista többségű országokhoz, például Japánhoz és Vietnámhoz hasonlóan Tajvan is hangsúlyozza az élőlényekkel szembeni erőszakmentesség fontosságát az étrendben.
A tanulmány szerint világszerte mintegy 1,5 milliárd ember nem fogyaszt húst, ami a világ népességének mintegy 18 százalékát jelenti.
Ez is érdekelheti: