0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 19.

Hány vegetáriánus él a Földön?

Friss felmérés készült az étkezési szokásokról, amelyből kiderült, mennyien követik a vegetáriánus étrendet.

A hagyományos brazil konyha szintén hús-központú. Azonban egyre erősebb a vegetáriánus irányzat, a felmérések szerint jelenleg a brazilok közel 30 százaléka csökkenti húsfogyasztását. Ebből az arányból 14 százalék vallotta magát vegetáriánusnak. Ezt a változás elsősorban a nagy városokban jellemző, élén São Paulo és Rio de Janeiro, ahol egyre nagyobb teret hódít az  egészségtudatos életmód.

Izrael a vegetáriánusok paradicsomaként ismert, az utazók szerint a világon az egyik legmagasabb az egy főre jutó vegetáriánusok aránya.

A zsidó étkezési előírások hozzájárultak ehhez a trendhez, azáltal, hogy meghatározott vallási előírásokat írnak elő. Emellett a mediterrán éghajlat segíti a friss gyümölcsökben, zöldségekben és hüvelyesekben gazdag mezőgazdasági ágazat fejlődéséhez. Ezek a tényezők olyan nemzeti konyhát eredményeztek, amely a növényi alapanyagokat hangsúlyozza, és csökkenti a hús felhasználását.

Tajvan elsődleges vallása a buddhizmus, ezért szintén a növényi alapú étrendet támogatja. Jelenleg a lakosság mintegy 14 százaléka követi az étrendet. Az ország mezőgazdasági ágazata a rizsre és a zöldségekre összpontosít, ami igazodik ehhez a trendhez. Emellett a tajvani kormány támogatja a fenntartható gazdálkodási gyakorlatokat. Más buddhista többségű országokhoz, például Japánhoz és Vietnámhoz hasonlóan Tajvan is hangsúlyozza az élőlényekkel szembeni erőszakmentesség fontosságát az étrendben.

Hazánk ebben a rangsorban a 30. helyet foglalja el. Nálunk a vegetáriánusok aránya a lakosság körében 5%-ra tehető, míg a vegánoké 1%-ra.

A tanulmány szerint világszerte mintegy 1,5 milliárd ember nem fogyaszt húst, ami a világ népességének mintegy 18 százalékát jelenti.

Ez is érdekelheti:

A tudósok szerint a vegetáriánus lét genetikai eredetű

Érdekes összefüggés van a szúnyogok és a csokoládé között

Forrás: ceoworld.biz

Magazin ajánló: