0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Meglepő, hogyan hat koleszterinszintünkre ez a gyümölcs

Ananász ­- szinte nincs olyan, aki e szó hallatán gondolatban ne repülne el napsütéses, trópusi vidékekre. Nem csoda hát, hogy legtöbben szerelmesei a sárga gyümölcsnek. Most pedig kiderült, még egészségesebb, mint gondoltuk!

Az ananász eredetileg Dél-Amerikából indult világhódító útjára, hogy aztán rövid időn belül koktélok, édességek, gyümölcssaláták sztárjává váljon. Napjainkban Costa Ricán, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken termelik belőle a legtöbbet, melyre szükség is van, hiszen globális szinten hatalmas mennyiség fogy a népszerű gyümölcsből. Ezt nem csak kellemes ízének, hanem egészségtámogató tulajdonságainak is köszönheti, amelyek listája újabb taggal bővült – írja a Health Digest.

ananász szeletek

Egyre gyakoribb állapot

A magas koleszterinszint sokak életét megkeseríti. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, legjobb, ha tudatosan építjük be a koleszterinszint optimalizálását támogató élelmiszereket táplálkozásunkba. Jó hír: az ananász is egyike ezeknek.

ananászMegtalálható benne ugyanis az úgynevezett

bromelain, mely egy fehérjeemésztést támogató enzim.

Emellett az érfalakon megjelenő koleszterinplakkok megsemmisítését is támogatja, mely kedvezőbb véráramlást, a szív-és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázatát eredményezi.

Egy 2021-es kutatás alapján az ananász mindennapos fogyasztása

védelmet biztosít a hiperkoleszterinémia, azaz a magas koleszterinszint ellen.

Ez az állapot akkor áll be, ha magas a szervezet LDL, azaz „rossz” koleszterinszintje. A tanulmány szerint rendszeres ananászbevitellel még a testsúlygyarapodás ellen is tehetünk. Az elhízás pedig szintén szívünk egészségét károsító tényező.

Forrás: healthdigest.com

Magazin ajánló: