0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Ha kenyér, akkor kovászos! De miért ez a legjobb?

Legtöbbek számára az étkezés elképzelhetetlen kenyér nélkül. Ha pedig valamiből ilyen gyakran fogyasztunk, egyáltalán nem mindegy, melyiket választjuk!

Jobb a vércukornak

A szénhidráttartalmú élelmiszerek glikémiás indexe (GI) egy olyan 0-100 közötti tartományban mozgó szám, mely értékeli az adott étel vércukorszintre gyakorolt hatását. Ennek értéke attól függ, milyen gyorsan szívódik fel annak szénhidráttartalma a vérbe. Az 55 alatti értékkel rendelkező élelmiszerek alacsony, az 56-69 közöttiek közepes, míg az afelettiek magas glikémiás értékűnek számítanak.

A kovászos kenyér glikémiás indexe pedig jóval alacsonyabb a hagyományos, élesztővel készült fehér kenyérénél.

Egy 30 grammos fehérkenyér-szelet értéke 71, míg ugyanekkora adag kovászosé csupán 54. Ez annak tudható be, hogy a kovászos kenyér fermentációjakor keletkező tej- és ecetsav lelassítja a keményítő felszívódásának folyamatát, mely által kisebb mértékben emelkedik a vércukorszint.

Ha pedig teljes kiőrlésű lisztből készült kovászos kenyeret fogyasztunk, még ennél is kevésbé ingáztatjuk vércukorszintünket. A kiegyensúlyozott vércukorértékek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.

kovász

Könnyebben emészthető

Az említett erjesztéses folyamatok azt is elősegítik, hogy gyomrunk könnyebben megbirkózhasson a kenyér fehérjetartalmával. Hogy milyen fehérje található a kenyérben? Az ominózus protein nem más, mint a sokak életét megnehezítő glutén.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/health.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.