Jobb a vércukornak
A szénhidráttartalmú élelmiszerek glikémiás indexe (GI) egy olyan 0-100 közötti tartományban mozgó szám, mely értékeli az adott étel vércukorszintre gyakorolt hatását. Ennek értéke attól függ, milyen gyorsan szívódik fel annak szénhidráttartalma a vérbe. Az 55 alatti értékkel rendelkező élelmiszerek alacsony, az 56-69 közöttiek közepes, míg az afelettiek magas glikémiás értékűnek számítanak.
Egy 30 grammos fehérkenyér-szelet értéke 71, míg ugyanekkora adag kovászosé csupán 54. Ez annak tudható be, hogy a kovászos kenyér fermentációjakor keletkező tej- és ecetsav lelassítja a keményítő felszívódásának folyamatát, mely által kisebb mértékben emelkedik a vércukorszint.
Ha pedig teljes kiőrlésű lisztből készült kovászos kenyeret fogyasztunk, még ennél is kevésbé ingáztatjuk vércukorszintünket. A kiegyensúlyozott vércukorértékek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.
Könnyebben emészthető
Az említett erjesztéses folyamatok azt is elősegítik, hogy gyomrunk könnyebben megbirkózhasson a kenyér fehérjetartalmával. Hogy milyen fehérje található a kenyérben? Az ominózus protein nem más, mint a sokak életét megnehezítő glutén.