Míg az egészséges szervezet képes lebontani a glutént, a lisztérzékenységgel (cölikália) küzdőké nem. Ám alkalomadtán még azoknak is okozhat gondot a glutén megemésztése, akiket egyébként nem érint az autoimmun betegség.
Bár a kovászos kenyér emésztési szempontból kedvezőbb, mégsem gluténmentes termék! Így aztán az arra érzékenyek számára kerülendő, hacsak orvosuk máshogy nem rendelkezik.
Több tápanyag szívódhat fel
Az fitátok, tanninok és tripszin-inhibitorok emellett az ásványi anyagok felszívódását is megnehezítik. Fitátok a legtöbb gabonában és hüvelyesben megtalálhatók. Olyan antinutritív anyagok, melyek meggátolhatják a magnézium, a kalcium és a vas felszívódását az emésztőrendszerből.

Néhány kutatás szerint akár 96%-át is meg tudja semmisíteni a fitátoknak, így aztán nagyobb hatásfokkal tud felszívódni a kenyérben található vas, kalcium, magnézium és cink. Ha teljes kiőrlésű kovászos kenyeret választunk, még nagyobb mennyiségben vihetünk be a létfontosságú ásványi anyagokból.
A kovászos kenyeret egészségtámogató tulajdonságai mellett különleges, savanykás íze teszi egyedivé. Először próbáljuk ki szendvicsek alapanyagaként, megszokott kenyerünket helyettesítve, majd fokozatosan váltsuk is ki vele. Ha időnk engedi, akár magunk is elkészíthetjük.