0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Ha kenyér, akkor kovászos! De miért ez a legjobb?

Legtöbbek számára az étkezés elképzelhetetlen kenyér nélkül. Ha pedig valamiből ilyen gyakran fogyasztunk, egyáltalán nem mindegy, melyiket választjuk!

Míg az egészséges szervezet képes lebontani a glutént, a lisztérzékenységgel (cölikália) küzdőké nem. Ám alkalomadtán még azoknak is okozhat gondot a glutén megemésztése, akiket egyébként nem érint az autoimmun betegség.

A kovászos kenyér alacsonyabb gluténtartalommal is bír. Sőt, olyan anyagokból is kevesebbet tartalmaz, melyek emésztése során szintén nehézségekbe ütközhetünk. Ilyenek például a fitátok, a tanninok és a tripszin-inhibitorok.

Bár a kovászos kenyér emésztési szempontból kedvezőbb, mégsem gluténmentes termék! Így aztán az arra érzékenyek számára kerülendő, hacsak orvosuk máshogy nem rendelkezik.

kovászos kenyér

Több tápanyag szívódhat fel

Az fitátok, tanninok és tripszin-inhibitorok emellett az ásványi anyagok felszívódását is megnehezítik. Fitátok a legtöbb gabonában és hüvelyesben megtalálhatók. Olyan antinutritív anyagok, melyek meggátolhatják a magnézium, a kalcium és a vas felszívódását az emésztőrendszerből.

kenyérA kovász fermentációs folyamatakor keletkezett enzimek és baktériumok segítségével lebontja a kedvezőtlen anyagok jelentős részét.

Néhány kutatás szerint akár 96%-át is meg tudja semmisíteni a fitátoknak, így aztán nagyobb hatásfokkal tud felszívódni a kenyérben található vas, kalcium, magnézium és cink. Ha teljes kiőrlésű kovászos kenyeret választunk, még nagyobb mennyiségben vihetünk be a létfontosságú ásványi anyagokból.

A kovászos kenyeret egészségtámogató tulajdonságai mellett különleges, savanykás íze teszi egyedivé. Először próbáljuk ki szendvicsek alapanyagaként, megszokott kenyerünket helyettesítve, majd fokozatosan váltsuk is ki vele. Ha időnk engedi, akár magunk is elkészíthetjük.

Szervezetünk ugyanis meghálálja a házi teljes kiőrlésű kovászos kenyér fogyasztását.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/health.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.