Válasszon teljes kiőrlésűt finomított helyett
A feldolgozott élelmiszerek többnyire szénhidrátban gazdag termékek, a fehér liszt pedig az egyik leggyakrabban fogyasztott feldolgozott termékünk.
Pékárukból, köretekből válasszon inkább teljes kiőrlésűt! Utóbbi ugyanis jóval egészségesebb, tápanyag-dúsabb választás, mely biztosítja, hogy tovább kitartson jóllakottság érzetünk is. Fogyasszon nem vagy csak kis mértékben feldolgozott szénhidrátforrásokat, például barna rizst, zabpelyhet, édesburgonyát.
Ne feledkezzen meg a fehérjéről se
Fehérjével nem csak izmaink megfelelő működését támogatjuk, ez ugyanis a leglaktatóbb tápanyagforrás. Gondoskodjunk róla, hogy minden étkezésünk tartalmazzon valamilyen proteinforrást! Így elkerülhetjük a túlevést a nap folyamán valamint közérzetünket is javíthatjuk.
Hogy pontosan mire kell gondolni? Ahelyett, hogy reggel futtában csak bekapna egy szelet vajas pirítóst, készítsen mellé például tojásrántottát. Ha salátát eszik, csempésszen bele egy kis húst vagy hüvelyest is. Ezekkel ugyanis étkezései könnyen teljes értékűek, laktatók lesznek.
Cserélje minőségire a zsírokat
A zsírbevitelt kitehetik feldolgozott élelmiszerek transzzsírjai vagy éppen olajos magvak egyszeresen telítetlen zsírsavai. Talán nem meglepő, hogy utóbbiakkal jobban jár szervezetünk, hiszen fogyasztásuk akár még a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát is csökkentheti.
Építse be a tonhalat, a lazacot, az avokádót, az olajos magvakat étrendjébe! Ezek ugyanis bőven tartalmazzák a jótékony zsírokat.