0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

10 tipp, hogyan végezzen „tavaszi nagytakarítást” étrendjében

Itt a tavasz, mely a virágzó fák és az óraátállítás mellett egyet jelent otthonunk rendbetételével is. De miért ne tennénk hasonlóan étkezési szokásainkkal is?

Figyeljen a mennyiségekre

egészséges étel

Az üzletekben manapság már-már irreálisan nagy, XXL kiszerelésű termékek sorakoznak, a korlátlan ételfogyasztást biztosító éttermek különösen, de a vendéglátóhelyek többsége is púpos tányérokat szervíroz. Nem csoda hát, ha tudtunk nélkül jóval túllépjük ideális napi kalóriabevitelünket. A „tavaszi nagytakarítás” során figyelje meg, miből mekkora mennyiséget eszik a nap során. Például hányszor fogyaszt kenyeret, mennyi körettel egészíti ki a húsételeket? Ezáltal arra is fény derülhet, mi az, amiből egyébként kevesebbel is bőven beérné.

Iránytűként szolgálhat az a „képlet”, mely szerint tányérja fele zöldségfélékből, negyede szénhidráttartalmú köretből, a maradék pedig fehérjeforrásból, például húsból álljon.

Zsírokat a protein elkészítéséhez, a zöldségek grillezéséhez használjon.

Szelektálja készleteit

kamra

A legtöbb kamra hajlamos az idő előrehaladtával lejárt élelmiszerek tárházává válni.

Tegyen rendet éléskamrájában, szabaduljon meg lejárt szavatosságú készleteitől! Nézze át, milyen élelmiszereket szükséges beszereznie, melyekkel támogathatja étrendbeli célkitűzéseit.

Azokat pedig, amelyek szabotálják, úgy mint az édességek, adományozza el. Sokkal egyszerűbb tartani az életmódváltást, ha a konyhaszekrény nincs tele csalogató ropogtatnivalókkal.

Figyelje meg, mikor szokott enni

A tudatosság elengedhetetlen evéskor is. Napjainkban hajlamosak vagyunk minimális éhségérzet nélkül is enni, ha például stressz, bánat vagy akár öröm ér bennünket. Természetesen az ételek funkcionális mellett élvezeti értékkel is rendelkeznek, ám nem érdemes átesni a ló túloldalára. Ha ugyanis túl gyakran, akár csupán unalmunkban járkálunk a konyhába, könnyen felszaladhatnak a makacs pluszkilók.

Emellett fontos, hogy megadjuk az étkezések módját is. Együnk lassan, nyugodt körülmények között, legyünk jelen étkezéskor!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatthis.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.