0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

Fekete fokhagyma: egészséges és nem is okoz kellemetlen szájszagot

Egy új kutatás szerint roppant egészséges, ugyanakkor nem hagy kellemetlen szájszagot az Ázsiában már évszázadok óta jól ismert, fermentált és meglepő módon teljesen fekete színű fokhagyma.

A szakemberek kifejezetten ajánlják az édeskés ízű és zselés állagú fekete gerezdek rágcsálását, amivel nem csak testünknek, hanem a környezetünknek is jót teszünk – legalábbi ezt ígérik.

Ausztrál kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a – főként Ázsiában népszerű – fekete fokhagyma megőrzi a nyers fehér fokhagyma pozitív élettani hatásait, miközben sokkal élvezetesebb magában fogyasztva, és még csak kellemetlen szájszagot sem okoz.

Ezen a ponton érdemes kitérni arra, mi is az a fekete fokhagyma.

Ez nem egy, a fehértől eltérő alfaj, hanem a hagyományos fokhagymából fermentálással készített különlegesség.

A friss fokhagymát alacsony hőmérsékleten, magas páratartalom mellett kezelik több héten át, amelynek hatására színe feketés árnyalatot vesz fel, állaga zseléssé válik, és aromája is jelentős átalakuláson megy át, földízű jegyekkel gazdagodik, miközben megszűnik a kellemetlen, rendkívül erős és tolakodó aromája, mely a kezeletlen fokhagyma fogyasztását megnehezíti. A titok az úgynevezett Maillard-reakcióban rejlik. Nagyon leegyszerűsítve ekkor a cukormolekulák és a fehérék reakciójából sötét színanyagok és új aromák keletkeznek, így alakul ki egy szinte teljesen új étel.

Forrás: magyarmezigazdasag.hu/freshplaza.com

Magazin ajánló: