A szakemberek kifejezetten ajánlják az édeskés ízű és zselés állagú fekete gerezdek rágcsálását, amivel nem csak testünknek, hanem a környezetünknek is jót teszünk – legalábbi ezt ígérik.
Ezen a ponton érdemes kitérni arra, mi is az a fekete fokhagyma.
A friss fokhagymát alacsony hőmérsékleten, magas páratartalom mellett kezelik több héten át, amelynek hatására színe feketés árnyalatot vesz fel, állaga zseléssé válik, és aromája is jelentős átalakuláson megy át, földízű jegyekkel gazdagodik, miközben megszűnik a kellemetlen, rendkívül erős és tolakodó aromája, mely a kezeletlen fokhagyma fogyasztását megnehezíti. A titok az úgynevezett Maillard-reakcióban rejlik. Nagyon leegyszerűsítve ekkor a cukormolekulák és a fehérék reakciójából sötét színanyagok és új aromák keletkeznek, így alakul ki egy szinte teljesen új étel.