De térjünk vissza az ausztrál kutatókhoz!
Ez azért is jó hír, mert a fekete fokhagyma íze lágyabb, magában is elfogyasztható, és kellemetlen szájszagot sem hagy maga után, így akár napközben is lehet enni. Ez azért is nagyszerű, mert a fokhagyma gyulladáscsökkentő hatású, jótékonyan befolyásolja a bélrendszer baktériumait, segít a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában.
A fekete fokhagyma Ázsiában – a Koreai-félszigeten, Japánban, Indonéziában és Thaiföldön – népszerű, ahol már évszázadok óta készítik és fogyasztják. A nyugati országokban az elmúlt években vált trendivé, valószínűleg elsősorban feltűnő színe miatt. Az édeskés, ragacsos különlegesség hamar népszerűvé vált. Fogyasztható magában, kenhető, sőt porítva is alkalmazzák. Az ausztrál kutatásban résztvevő szakemberek a fekete fokhagyma fogyasztását elsősorban magában, hőkezelés nélkül ajánlják, mivel összetörve és megsütve elveszíti értékes tápanyagtartalmának javát.
Az egyetem egyébként jelentős támogatást kapott az ausztrál kormány egészségügyi minisztériumától, hogy kutatásaikkal és ajánlásaikkal segítsék az egészséges ételek fogyasztásával kapcsolatos ismeretterjesztést.
Ez is érdekelheti:
Articsóka, a csodanövény: védi szívünket, számos módon támogatja egészségünket