0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 16.

Szívbarát és még az emésztést is segíti: 8 érvünk is van a kókuszdió mellett

Az egzotikus finomság közkedvelt ital- és ételalapanyag. De vajon hogyan hat szervezetünkre?

A kókuszdió – a trópusi vidékek kókuszpálmáinak (Cocos nucifera) ehető termése – fogyasztását némi energiabefektetés előzi meg, ám munkánkat számos egészségtámogató tulajdonságával jutalmazza. Sőt, valójában már a felbontással sem kell időt töltenünk, hiszen húsa kapható szárított formában, reszelékként vagy szeletelve, „chipsként” is.

Napjainkban pedig a kókuszolaj is egyre népszerűbb, melyet nem csak főzéshez, de szépségápoláshoz is sokan alkalmaznak.

A fiatal termés belsejében lévő folyadék, a kókuszvíz mellett sem mehetünk el szó nélkül: remek frissítő a meleg időben, ráadásul fogyasztásával még elektrolitokat, például nátriumot, káliumot, valamint vitaminokat is beviszünk.

kókuszdió

Nézzük, mi is a 8 legfőbb érv, mely a kókuszdió fogyasztása mellett szól – a Healthshots dietetikusának ajánlásával.

Jót tesz a szívnek

A kókuszdió húsának jelentős része növényi zsírból áll: 100 gramm szárított terméknek nagyjából fele, azaz 50 gramm zsír. Szénhidráttartalma szintén magas, míg fehérjéből jóval kevesebbet, mindössze 5 grammot tartalmaz.

Egyik zsírsava, az úgynevezett laurinsav jótékony hatást fejt ki szívünkre, növeli a jó, azaz a HDL koleszterin jelenlétét szervezetünkben, ezáltal csökkentve a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát.

kókuszdióSegíthet csökkenteni a testsúlyt

Habár a kókuszdió magas zsír-és kalóriatartalmú élelmiszer, néhány kutatás összefüggésbe hozta a testsúlyszabályozás optimalizálásával is. A benne található közepes szénláncú trigliceridek (MCT-k) ugyanis kedvezően hathatnak az anyagcsere-folyamatokra, melyek gyorsasága segíti a fogyást.

Ám vigyázzunk, ha testsúlycsökkentés a cél, csak módjával fogyasszunk kókuszdiót, és kizárólag cukrozatlant!

Hozzájárul a kedvező vércukorszinthez

A közepes szénláncú trigliceridek (MCT-k) javítják a sejtek inzulinérzékenységét, a kutatók pedig jelenleg is azt vizsgálják, hogyan segíthet cukorbetegeknek a kókuszdió fogyasztása.

Lassítja az öregedést

A szervezetben fellépő oxidatív stressz nem csak az öregedési folyamatok gyorsulásához, de még krónikus betegségek kialakulásához is vezethet.

Az olyan antioxidánsok, melyek a kókuszdióban is megtalálhatók, hatékonyan veszik fel a harcot az oxidatív stresszel, a szabad gyökökkel szemben.

Így pedig tovább megmaradhat fiatalos ragyogásunk és jó egészségünk is.

Segíti az emésztést

kókuszdió

A kókuszdió rostban gazdag élelmiszer: 100 grammjában nagyjából 9 gramm étkezési rost is megtalálható.

Az elegendő rostbevitel kulcsfontosságú a bélmozgás és a székrekedés elkerülése, de még a vércukorszint optimalizálása miatt is. Az irritábilis bél szindrómával (IBS) küszködőknek is ajánlott a kókuszdió fogyasztása, mivel könnyen emészthető élelmiszer, mely nyugtató hatást fejt ki az emésztőtraktusra.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/healthshots.com

Magazin ajánló: