A kókuszdió – a trópusi vidékek kókuszpálmáinak (Cocos nucifera) ehető termése – fogyasztását némi energiabefektetés előzi meg, ám munkánkat számos egészségtámogató tulajdonságával jutalmazza. Sőt, valójában már a felbontással sem kell időt töltenünk, hiszen húsa kapható szárított formában, reszelékként vagy szeletelve, „chipsként” is.
A fiatal termés belsejében lévő folyadék, a kókuszvíz mellett sem mehetünk el szó nélkül: remek frissítő a meleg időben, ráadásul fogyasztásával még elektrolitokat, például nátriumot, káliumot, valamint vitaminokat is beviszünk.
Nézzük, mi is a 8 legfőbb érv, mely a kókuszdió fogyasztása mellett szól – a Healthshots dietetikusának ajánlásával.
Jót tesz a szívnek
A kókuszdió húsának jelentős része növényi zsírból áll: 100 gramm szárított terméknek nagyjából fele, azaz 50 gramm zsír. Szénhidráttartalma szintén magas, míg fehérjéből jóval kevesebbet, mindössze 5 grammot tartalmaz.
Segíthet csökkenteni a testsúlyt
Habár a kókuszdió magas zsír-és kalóriatartalmú élelmiszer, néhány kutatás összefüggésbe hozta a testsúlyszabályozás optimalizálásával is. A benne található közepes szénláncú trigliceridek (MCT-k) ugyanis kedvezően hathatnak az anyagcsere-folyamatokra, melyek gyorsasága segíti a fogyást.
Hozzájárul a kedvező vércukorszinthez
A közepes szénláncú trigliceridek (MCT-k) javítják a sejtek inzulinérzékenységét, a kutatók pedig jelenleg is azt vizsgálják, hogyan segíthet cukorbetegeknek a kókuszdió fogyasztása.
Lassítja az öregedést
A szervezetben fellépő oxidatív stressz nem csak az öregedési folyamatok gyorsulásához, de még krónikus betegségek kialakulásához is vezethet.
Így pedig tovább megmaradhat fiatalos ragyogásunk és jó egészségünk is.
Segíti az emésztést
Az elegendő rostbevitel kulcsfontosságú a bélmozgás és a székrekedés elkerülése, de még a vércukorszint optimalizálása miatt is. Az irritábilis bél szindrómával (IBS) küszködőknek is ajánlott a kókuszdió fogyasztása, mivel könnyen emészthető élelmiszer, mely nyugtató hatást fejt ki az emésztőtraktusra.