Paradicsomszósz
Rizst paradicsommal kombinálni Dél-Amerikában és Afrikában is szokás. A mutatós külső mellett a belbecs sem elhanyagolandó, hiszen
Használhatunk friss, de akár konzerves paradicsomszószt is, csupán az a fontos, hogy vízzel együtt adjuk a gabonához, hiszen az csak így tud megfőni. A mexikóiak a paradicsomos rizst vörös- és fokhagymával is megkoronázzák.
Céklalé
A cékla igazi szuperélelmiszer: jótékony vegyületei segítenek csökkenteni a gyulladást, jó hatást fejtenek ki a szívre is. Ráadásul a zöldség ízre sem utolsó, így
Indiában népszerű étel a céklás rizs, melyet egész cékla falhasználásával készítenek, de az egyszerűség kedvéért a zöldség levével is elkészíthetjük. Alaplével együtt még magasabb fokozatra kapcsolhatjuk az ízélményt, sőt akár rizottóhoz is használhatjuk, kecskesajttal megbolondítva. A tányérról visszaköszönő rózsaszín rizsszemek pedig még a legkisebbeket is lenyűgözik – mesterséges adalékanyagok nélkül.
Tea
Tea és rizs együtt? A japánoknak nem újdonság! Ők ugyanis már jó ideje használnák teát egy igazi „maradékmentő” fogáshoz, az ochazukehoz.
Manapság pedig a közösségi médiában sokan osztják meg, hogyan főztek rizst teában, például gyömbérteában. A lehetőségek tárháza végtelen, érdemes kísérletezni, még ha elsőre bizarrnak is hat.