0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 25.

Rizs mesterfokon: 8 folyadék, amivel víz helyett készíthetjük

A rizsfőzés a világ egyik legkevesebb alapanyagát igénylő folyamata: csak felöntjük a gabonát vízzel, és már kész is. De ha kicsit kalandoznánk a konyhában, válasszuk inkább ezt a 8 folyadékot vendégeink és saját magunk lenyűgözésére!

Ecet

rizs
Fotó: Pixabay

Bármilyen tökéletes és jól bevált módszerünk is van, néha a legjobbakkal is megesik, hogy összeragadnak a rizsszemek. Ezt a gabona magas keményítőtartalma okozza, melyre jó megoldás, ha a rizst savas hozzávalóval egészítjük ki, például egy kis ecettel. Tényleg nem kell belőle sok, hiszen az ízét is befolyásolja. Egyébként a sushi rizs egyik titka is az ecet, egészen pontosan a rizsecet.

Fehérbor

rizotto
Fotó: Unsplash

Az olaszoknál kéz a kézben jár a rizs és a fehérbor, ezek kellenek ugyanis az eredeti rizottóhoz. Még ha a cél nem is az olasz finomság rekreálása, érdemes egy kis fehérborral felönteni a rizst, kifejezetten, ha alaplében főzzük.

A bor savassága jól kiemeli az ízeket, és az alkoholtartalom miatt sem kell aggódnunk, hiszen az főzés során elvész.

Kókusztej

rizs
Fotó: Freepik

Kókusztejjel készíteni rizst kissé macerásabb, ám az eredmény magáért beszél. A sűrű alapanyagot keverhetjük kókuszvízhez, így könnyebben főzhetünk vele. A kókusztej zsírtartalma sűrű, krémes rizst hoz létre, melyből az ínyencek mennyei, keleti stílusú ételeket készíthetnek.

Bónusz tipp: használj basmati rizst!

Abban ugyanis kevesebb a keményítő, így nem fognak összeragadni a rizsszemek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/chowhound.com

Magazin ajánló: