Ecet
Bármilyen tökéletes és jól bevált módszerünk is van, néha a legjobbakkal is megesik, hogy összeragadnak a rizsszemek. Ezt a gabona magas keményítőtartalma okozza, melyre jó megoldás, ha a rizst savas hozzávalóval egészítjük ki, például egy kis ecettel. Tényleg nem kell belőle sok, hiszen az ízét is befolyásolja. Egyébként a sushi rizs egyik titka is az ecet, egészen pontosan a rizsecet.
Fehérbor
Az olaszoknál kéz a kézben jár a rizs és a fehérbor, ezek kellenek ugyanis az eredeti rizottóhoz. Még ha a cél nem is az olasz finomság rekreálása, érdemes egy kis fehérborral felönteni a rizst, kifejezetten, ha alaplében főzzük.
Kókusztej
Kókusztejjel készíteni rizst kissé macerásabb, ám az eredmény magáért beszél. A sűrű alapanyagot keverhetjük kókuszvízhez, így könnyebben főzhetünk vele. A kókusztej zsírtartalma sűrű, krémes rizst hoz létre, melyből az ínyencek mennyei, keleti stílusú ételeket készíthetnek.
Abban ugyanis kevesebb a keményítő, így nem fognak összeragadni a rizsszemek.