0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 20.

Vigyék a piac jó hírét!

Nem túlzás azt állítani, hogy a vásárlók imádják Felsőjánosfa termelői piacát. Veszik, mint a cukrot a gyümölcsöket, a zöldségféléket, a tojást, a lekvárokat, ráadásul mindig kínálnak házi süteményeket, köztük a „kőtt” rétest.

– Ausztriában dolgoztam negyed évszázadon át, közben igyekeztem, hogy megismerjem az ottani vidéki életet. Ott láttam, hogy egy kis faluban, annak egyszerű, kavicsozott terére bejárnak autóval, egy asztalra kipakolják a saját terményeiket, termékeiket (sajt, kenyér, sonka, kolbász, lekvár stb.), és azokat árusítják. Semmi extra körülmény, mégis, nagyon sokan voltak, engem pedig különösképpen megfogott ez a lehetőség, ottani szóhasználattal a parasztpiac – idézte a múltat Grózinger Csaba, Felsőjánosfa polgármestere.

Grózinger Csaba: nemcsak a piacnak, hanem rendezvényeknek is helyet ad a közösségi térFotó: Bella Huba termelői piac
Grózinger Csaba: nemcsak a piacnak, hanem rendezvényeknek is helyet ad a közösségi tér
Fotó: Bella Huba

– 2019-ben, mikor polgármesterré választottak, ott motoszkált bennem a gondolat, hogy termelői piac működjön a településünkön. Felsőjánosfa egy nem túl nagy, kétszáz fős település az Őrségben, Vas és Zala vármegye határán.

Annak ellenére, hogy kevesen laknak a faluban, frekventált helyről van szó, nagy az átmenő forgalom a környéken, sok a vendégház, így a turista is. Ráadásul a régióban sehol nem működött termelői piac, így nem volt kérdés, hogy belevágjunk-e a beruházásba.

Örültem annak, hogy a kormányzat támogatta az ilyen jellegű kezdeményezéseket. A térség országgyűlési képviselője, V. Németh Zsolt, valamint Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Program államtitkára is segített és biztatott bennünket, hogy indítsuk be a piacot. Pályázaton közel húszmillió forintot nyertünk e célra, az összegből a kultúrház melletti területen megépítettük a 145 négyzetméteres, fedett közösségi épületet. Arra törekedtünk, hogy egyedi, szép, kulturált, virágos és minden szükséges „elemmel” rendelkezzen. Mindezt annak érdekében is tettük, hogy az árusok és a vásárlók hangulatos környezetben találkozzanak. Tudom, hogy ez rengeteget jelent. Kemencét is készítettünk, hiszen nemcsak a piacnak, hanem rendezvényeknek is helyet ad a közösségi tér.

Grózinger Csaba elmondta: amint az épület elkészült, már indult is a termelői piac.

Kistermelői sajtkínálatFotó: Bella Huba termelői piac
Kistermelői sajtkínálat
Fotó: Bella Huba

– Ahogy az építkezés terén, úgy a működés tekintetében is a tökéletesre törekedtünk. Nem vásárt kívántunk tartani, hanem azt szerettük volna elérni, hogy az árusok saját, értékes termékeiket kínálják. Jelenleg tíz-tizenkettő állandó termelő jelenik meg a piacon, melynek időpontja péntek. A téli időszakban kora délután, máskor később kezdik az árusítást. S a piac – beleértve a jó hangulatú találkozásokat, beszélgetéseket is – addig tart, amíg el nem fogynak a termékek. Erre egyébként sokat nem kell várni.

Hogy mi mindent találnak a vásárlók a piacon? Nos, zöldségféléket, gyümölcsöket, házi tésztákat, tojást, mézet vehetnek. A környéken működik egy húsos manufaktúra, ők mindenféle hentesárut hoznak.

Hosszú sorok szoktak kialakulni előttük. Ugyancsak a közelben gazdálkodik egy vállalkozó, aki finomabbnál finomabb gyümölcslevekkel érkezik a termelői piacra. S feltétlenül meg kell említenem a házi süteményeket, köztük a kelt rétest, amit nálunk az Őrségben csak „kőtt” rétesnek neveznek. Egy helyi család süti, természetesen több ízben. A három-négy tepsi pillanatok alatt elkél. Mindezek alapján azt mondhatom, hogy a kínálat és a kereslet szépen találkozik a piacon. Megjegyzem, bejelentkeztek „egyéb” termékeket árusítók is, de nagyon gyorsan kikoptak, mikor látták, hogy Felsőjánosfán igazi termelői piac működik, s nincs szükség vásárfiára. Úgy gondolom, hogy jó ötlet volt a piac létesítése, hiszen az árusoknak és a vásárlóknak – akik között rengeteg a rendszeresen visszatérő – egyaránt jó lehetőséget biztosítunk, miközben a közösséget is jól szolgálja a program.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: