Miso

A miso nem más, mint a japán konyha hagyományos szójabab-pasztája. Készítéséhez fermentálják a szóját, Aspergillus oryzae penészgombák segítségével. Ezeken kívül legtöbbször csak sót tartalmaz, de van, hogy egyéb összetevővel is dúsítják.
És hogy miért is olyan egészséges? A fermentált miso tele van enzimekkel és probiotikumokkal, így segíti az elfogyasztott élelmiszerek lebontását, megkönnyíti a tápanyagok hasznosulását.
Kombucha

A kombucha enyhén szénsavas, fermentált tea, tele probiotikumokkal és enzimekkel. Antioxidáns-tartalmával ráadásul még inkább támogatja szervezetünket, segít csökkenteni a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat. Néhány kutatás szerint savtartalma révén még súlyvesztést is támogatja.
Fő a változatosság: minél többfajta egészséges táplálékot fogyasztasz, annál többféle jótékony baktériummal látod el szervezeted. A változatos bél mikrobiom pedig segít, hogy egészségesebben és jobb hangulatban tölthesd napjaidat.