0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 19.

3 étel, ami maximum fokozatra kapcsolja az öregedési folyamatokat

Az UV-sugarak ellen kozmetikumot tucatját vetjük be, hogy elkerülhessük a ráncosodást: de mi a helyzet a táplálkozással? Mit érdemes kiiktatni étrendünkből, ha lassítani szeretnénk az öregedési folyamatokat?

Bizonyos élelmiszerek fogyasztása gyulladásos folyamatokat vált ki, mely olyan bőrproblémákhoz vezethet, mint például az ekcéma, az akné vagy akár a pikkelysömör. Sőt, az alábbi ételek az öregedést is fokozzák, ezt pedig nemcsak a bőröd fogja megsínyleni, de az általános egészségügyi állapotod is.

A SheFinds dietetikusa, Robert W.B. Love azt javasolja, minél ritkábban kerüljenek az alábbiak a tányérra.

Grillhúsok öregedést

grillhús
Fotó: Freepik

A grillhúsokat gyakran fogyasztjuk túlsütve. Az égett, elszenesedett részekkel pedig úgynevezett előrehaladott glikációs végtermékeket viszünk be (AGE, advanced glycation end products).

Az ilyen vegyületek felhalmozódása rendkívül káros hatást fejt ki: növeli a gyulladást, ezáltal krónikus betegségek is kialakulhatnak (cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, stb.), nem beszélve az öregedési folyamatok felgyorsulásáról.

Ezek egyébként számos, magas hőmérsékleten készült élelmiszerben megtalálhatóak, legfőképp az ultrafeldolgozott, füstölt húsárukban. Az antioxidánsok, melyek megtalálhatóak a zöldségekben, gyümölcsökben, segítenek ellensúlyozni a káros vegyületek hatását, így azokból fogyassz minél többet! Grillezéskor pedig figyelj arra, hogy ne süsd túl a húsokat, illetve ne használj hozzájuk ultrafeldolgozott, cukros szószokat, pl. bolti barbecue szószt!

Finomított cukor

édesség
Fotó: Freepik

Bizonyára nem meglepő, ha azt mondjuk, érdemes minimalizálnod a hozzáadottcukor-beviteledet. De azt is tudtad, hogy a cukrot fiatalosságod megőrzése érdekében is érdemes elhagynod?

Az AGE-k itt is kulcsszerepet játszanak, hiszen akkor is képződik belőlük a szervezetben, amikor túl nagy mennyiségű cukor van a véráramban. Károsítják a kollagénszintézist, mely elengedhetetlen a feszes, rugalmas bőr érdekében. Emellett a túlzott cukorfogyasztás hatására szabadgyökök is keletkeznek, ez pedig a sejteket károsítva gyorsítja az öregedési folyamatokat.

Csökkentheti a bőr természetes vízmegkötő képességét, szárazabb, fakóbb bőrképet eredményezve.

Rántott, olajban sült ételek

rántott ételek
Fotó: Freepik

Bő olajban sütéskor is fennáll az AGE-k veszélye, ekkor ugyanis rengeteg képződik belőlük. Mindemellett a rántott ételekben lévő transzzsírok és a használt olajok is növelik a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat. Fogyasztásuk hatására szabadgyökök is termelődnek a szervezetben.

Válassz egészségesebb sütési módszereket, bő olaj helyett készítsd az ételeket légkeveréses fritőzben vagy sütőben, légkeverésen, egy kevés olívaolajjal!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/shefinds.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.