0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 21.

5 igazi kollagén-bomba: ezek az ételek a csontok és a bőr legfőbb támogatói

A ragyogó bőr és az egészséges csontok titka nem más, mint a kollagén. De mi is az és hogyan vihetjük be?

A kollagén nem más, mint egy fehérje, mely a kötőszövetek – úgy mint a bőr, az ízületek és a csontok – egyik legfontosabb alkotóeleme. Az idő előrehaladtával a szervezet egyre kevesebbet állít elő belőle, mely eredményeképp kisebb-nagyobb ráncok, szarkalábak jelennek meg, bőr pedig veszít rugalmasságából.

Ám aggodalomra semmi ok: mi magunk is hozzájárulhatunk a kollagénszintézishez, ha például beépítjük az alábbi élelmiszereket étrendünkbe!

Alaplé

húsleves
Fotó: Freepik

A hosszan főtt csontleves bőrünk igazi csodaszere: a csontokból kioldódó kollagén támogatja az ízületeket, javítja az emésztést, és hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez is – hangsúlyozza a Clean Plates. Akkor a leghatásosabb, ha minél porcosabb részeket teszel bele, és legalább 12 órán át hagyod főni.

Az alaplé természetes forrása a kollagénnek, így az jól fel tud szívódni és könnyebben is emészthető, mint étrend-kiegészítőként.

Porciózd kisebb adagokra, tedd a fagyasztóba, ahonnan aztán bármikor előkaphatod – nemcsak levesként, hanem akár italként is érdemes fogyasztani.

Csirkebőr

sült csirkecomb
Fotó: Freepik

Ha csirkehúst eszel, semmiképp ne feledkezz meg a bőréről sem! Ropogósra sütve mennyei, ám sütéskor a kollagén egy része lebomlik, így a legjobb, ha levesbe főzve fogyasztod.

Szardínia

szardínia pirítós
Fotó: Freepik
A szardínia bőre is remek kollagénforrás: pláne, hogy a tengeri eredetű kollagén könnyebben emészthető és legtöbbeknél jobban felszívódik, mint a marha- vagy a sertéskollagén.

Salátákban vagy pirítóssal fogyasztva is szuper vacsoraopció, tele fehérjével.

Belsőségek

csirkemáj
Csirkemáj
Fotó: Freepik

A különböző belsőségektől – pl. szív, máj – sokan ódzkodnak, pedig egytől-egyig tápanyagdús élelmiszerek, tele kollagénnel és ásványi anyagokkal. A máj például rengeteg vasat, rezet, cinket és A-vitamint tartalmaz, míg a vesével szelént, cinket és foszfort vihetünk be.

Kollagén szempontjából a kötőszövetben gazdag belsőségek a legértékesebbek, ilyen például a szív és a gyomor.

+1: Citrusok

Fotó: Pixabay

Bár a citrusok kollagént nem, C-vitamint tartalmaznak, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet elő tudja állítani a kollagént. Fogyassz narancsot, grapefruitot, citromot, hogy elősegíts a kollagéntermelést és még immunrendszered is támogasd!

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/cleanplates.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.