A kollagén nem más, mint egy fehérje, mely a kötőszövetek – úgy mint a bőr, az ízületek és a csontok – egyik legfontosabb alkotóeleme. Az idő előrehaladtával a szervezet egyre kevesebbet állít elő belőle, mely eredményeképp kisebb-nagyobb ráncok, szarkalábak jelennek meg, bőr pedig veszít rugalmasságából.
Alaplé

A hosszan főtt csontleves bőrünk igazi csodaszere: a csontokból kioldódó kollagén támogatja az ízületeket, javítja az emésztést, és hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez is – hangsúlyozza a Clean Plates. Akkor a leghatásosabb, ha minél porcosabb részeket teszel bele, és legalább 12 órán át hagyod főni.
Porciózd kisebb adagokra, tedd a fagyasztóba, ahonnan aztán bármikor előkaphatod – nemcsak levesként, hanem akár italként is érdemes fogyasztani.
Csirkebőr

Ha csirkehúst eszel, semmiképp ne feledkezz meg a bőréről sem! Ropogósra sütve mennyei, ám sütéskor a kollagén egy része lebomlik, így a legjobb, ha levesbe főzve fogyasztod.
Szardínia

Salátákban vagy pirítóssal fogyasztva is szuper vacsoraopció, tele fehérjével.
Belsőségek

Fotó: Freepik
A különböző belsőségektől – pl. szív, máj – sokan ódzkodnak, pedig egytől-egyig tápanyagdús élelmiszerek, tele kollagénnel és ásványi anyagokkal. A máj például rengeteg vasat, rezet, cinket és A-vitamint tartalmaz, míg a vesével szelént, cinket és foszfort vihetünk be.
+1: Citrusok

Bár a citrusok kollagént nem, C-vitamint tartalmaznak, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet elő tudja állítani a kollagént. Fogyassz narancsot, grapefruitot, citromot, hogy elősegíts a kollagéntermelést és még immunrendszered is támogasd!
Ajánljuk még: