Szuperélelmiszer, tele minden földi jóval
A friss tanulmány szerint a lucuma jelentős mennyiségű polifenolt, flavonoidot és karotinoidot tartalmaz, ezek pedig antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaikról ismertek. A színét biztosító karotinoidok támogatják a látás egészségét, míg a gyümölcs polifenol- és C-vitamin-tartalma védelmet nyújt a betegségekkel szemben. Emellett zsírprofilja is kedvezőnek bizonyult, számos egészségügyi előnyt biztosítva.
Antioxidánsai segítenek leküzdeni a szervezetben fellépő oxidatív stresszt, mely hozzájárulhat az olyan betegségek kialakulásához, mint a rák, az Alzheimer-kór és a szívbetegségek.
Emellett a lucuma por rosttartalma segíti az emésztést, támogatja a bélrendszert. Egy 2009-es kutatás szerint a vércukorszintre is jó hatást gyakorol, segíthet enyhíteni annak jelentős megugrásait.
Tényleg működhet a lucuma por édesítőszerként?

Forrás: Wikimedia Commons
A táplálkozási szakemberek hangsúlyozzák, rostot igyekezzünk elsősorban teljes kiőrlésű gabonafélékkel, hüvelyesekkel, friss zöldségekkel és gyümölcsökkel bevinni. Ugyanakkor mindenképp előnyös, ha rostbevitelünket az édesítőszerrel, adott esetben a lucuma porral is növeljük. A dietetikusok arra is felhívják a figyelmet, hogy cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciával küzdőknek nem javasolják rendszeres fogyasztását, szénhidrát- és kalóriatartalma miatt.
Emésztőrendszeri problémák esetén is érdemes vigyázni vele, illetve semmiképp ne vigyük túlzásba fogyasztását.
Finom, természetes, adalékanyag-mentes alternatíva, mellyel bármilyen sütemény, zabkása, házi fagylalt vagy smoothie elkészíthető – rostban gazdagabb verzióban!

Forrás: Wikimedia Commons
Ajánljuk még: