0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Ezek a kapor gyógyhatásai: egy ősi növény, ami jóval több egyszerű fűszernél

Ha csökkenteni szeretné vércukorszintjét, vagy rendezné a koleszterinértékeit, gondoljon a kaporra!

Vércukorgondok

A magas vércukorszint komoly kockázati tényező, és már tudjuk, hogy elég kiterjedt kapcsolati rendszerrel rendelkezik. Messze többről van itt szó, mint az inzulinrezisztenciáról, a cukorbetegségről vagy az elhízásról, habár már ezek is súlyos állapotok.

Az emelkedett vércukorszint közrejátszik a rákrizikó megnövekedésében, az Alzheimer-kór egyre gyakoribb előfordulásában, az érkárosodás, a veseproblémák, az oszteoporózis vagy éppen a depresszió kialakulásában.  De a kapor ezt sem hagyhatja annyiban.
Fotó: Pixabay

Egy nyolc hétig tartó kísérlet során, – melyben a résztvevők a főétkezések mellé 1 g kapszulázott kaporport kaptak-, kiderítették, hogy a kapor fogyasztása szignifikánsan csökkentheti a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát. A kutatók úgy vélik, hogy a kapor jótékony hatása magas antioxidánstartalmának köszönhető. Azáltal segít, hogy semlegesíti az ártalmas oxigénfajtákat, illetve szerepet játszik a béta-sejtek működésének fokozásában.

Koleszterinfrász

Már jó ideje megfigyelték, hogy akiknek magasabb a koleszterinszintjük, azoknál gyakoribb bizonyos problémák (például szívroham, sztrók) előfordulása. Ugyanakkor ennek összefüggéseit nem sikerült eddig teljes egészében megérteni.

Nem a magas koleszterinszint a valós probléma, hanem annak mögöttes oka, okai, melyek miatt sérülések keletkeznek a véredényekben és ezek befoltozása miatt lesz nagyobb a koleszterinek forgalma. A legfőbb károsítók a finomított szénhidrátok és a rossz minőségű zsiradékok, de azért ott van még hajlamosító tényezőnek a dohányzás is.

Van egy ősi japán művészeti forma, a kincugi, ami az eltört tárgyak újraélesztésével foglalkozik. A kincugi a sérülés elfogadására és megbecsülésére helyezi a hangsúlyt. Ennek megfelelően a kincugimester nem azon igyekszik, hogy a törött porcelánt a lehető legdiszkrétebben javítsa meg, ellenkezőleg: egy nagyon látványos módot választ rá. Arannyal vagy ezüsttel „ragasztja össze” az elemeket, tölti ki az esetleges réseket. Egy gyönyörű edény becses kincse tulajdonosának, épen és törötten is. A rajta keletkezett sérülést elfogadják, már az edény szerves részének tekintik. Nem dobják el miatta, hanem megjavítják. Nem akarják eltüntetni a hibát, pont fordítva, különleges „díszként”, egyedi vonásként tekintenek rá. Egy ilyen tárgy még akár értékesebb is lehet, mint egy hibátlan.
A testünk  is hasonlóan „gondolkodhat”, nem mond le a sérült részeiről, hanem nagy erőkkel nekiáll, hogy megjavítsa. Ha nem így tenne, ha nem javítgatna, fércelgetne, renoválna állandóan, akkor bizony nem lennénk hosszú életűek. Érpályánk számára, ami a mi „törékeny” kincsünk, a koleszterintapasz az arany. Ettől ugyan nem lesz olyan, mint új korában, de egyedivé válik és ami még fontosabb, többé-kevésbé megtartja működőképességét.

Visszakanyarodva az eredeti témánkhoz, étrendünk kiegészítése kaporral az LDL-szintet csökkenti, míg a HDL-koleszterin szintjét növeli. Ez előnyös lehet számunkra, pláne, ha mellette odafigyelünk arra, hogy csökkentsük az érkárosító hatásokat, illetve fokozzuk az értisztító táplálékok és gyógynövények fogyasztását.

Remélhetőleg ezentúl nemcsak az uborkasaláta és a tökfőzelék jut csak eszünkbe a kaporról, hanem az is, hogy segít a vércukorszint szabályozásában, a gyulladáscsökkentésben, és hogy jót tesz a koleszterinszintnek.

Fotó: Pixabay

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: