Vércukorgondok
A magas vércukorszint komoly kockázati tényező, és már tudjuk, hogy elég kiterjedt kapcsolati rendszerrel rendelkezik. Messze többről van itt szó, mint az inzulinrezisztenciáról, a cukorbetegségről vagy az elhízásról, habár már ezek is súlyos állapotok.

Egy nyolc hétig tartó kísérlet során, – melyben a résztvevők a főétkezések mellé 1 g kapszulázott kaporport kaptak-, kiderítették, hogy a kapor fogyasztása szignifikánsan csökkentheti a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát. A kutatók úgy vélik, hogy a kapor jótékony hatása magas antioxidánstartalmának köszönhető. Azáltal segít, hogy semlegesíti az ártalmas oxigénfajtákat, illetve szerepet játszik a béta-sejtek működésének fokozásában.
Koleszterinfrász
Nem a magas koleszterinszint a valós probléma, hanem annak mögöttes oka, okai, melyek miatt sérülések keletkeznek a véredényekben és ezek befoltozása miatt lesz nagyobb a koleszterinek forgalma. A legfőbb károsítók a finomított szénhidrátok és a rossz minőségű zsiradékok, de azért ott van még hajlamosító tényezőnek a dohányzás is.
Van egy ősi japán művészeti forma, a kincugi, ami az eltört tárgyak újraélesztésével foglalkozik. A kincugi a sérülés elfogadására és megbecsülésére helyezi a hangsúlyt. Ennek megfelelően a kincugimester nem azon igyekszik, hogy a törött porcelánt a lehető legdiszkrétebben javítsa meg, ellenkezőleg: egy nagyon látványos módot választ rá. Arannyal vagy ezüsttel „ragasztja össze” az elemeket, tölti ki az esetleges réseket. Egy gyönyörű edény becses kincse tulajdonosának, épen és törötten is. A rajta keletkezett sérülést elfogadják, már az edény szerves részének tekintik. Nem dobják el miatta, hanem megjavítják. Nem akarják eltüntetni a hibát, pont fordítva, különleges „díszként”, egyedi vonásként tekintenek rá. Egy ilyen tárgy még akár értékesebb is lehet, mint egy hibátlan.
A testünk is hasonlóan „gondolkodhat”, nem mond le a sérült részeiről, hanem nagy erőkkel nekiáll, hogy megjavítsa. Ha nem így tenne, ha nem javítgatna, fércelgetne, renoválna állandóan, akkor bizony nem lennénk hosszú életűek. Érpályánk számára, ami a mi „törékeny” kincsünk, a koleszterintapasz az arany. Ettől ugyan nem lesz olyan, mint új korában, de egyedivé válik és ami még fontosabb, többé-kevésbé megtartja működőképességét.
Remélhetőleg ezentúl nemcsak az uborkasaláta és a tökfőzelék jut csak eszünkbe a kaporról, hanem az is, hogy segít a vércukorszint szabályozásában, a gyulladáscsökkentésben, és hogy jót tesz a koleszterinszintnek.

Ajánljuk még: