0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

6 ikonikus étel, ami örökre eltűnhet a bolygóról: viszlát, sajt!

El tudsz képzelni egy világot holland sajt nélkül? És Belgiumot csoki nélkül? Pedig nagyon úgy fest, hogy el kell kezdenünk megbarátkozni a gondolattal, hiszen a klímaváltozás alapjaiban írhatja át a gasztronómiát.

Kagyló

Fotó: Pixabay

A tenger gyümölcsei alapjaiban határozzák meg a görög konyhát. Sajnos a szélsőséges időjárási viszonyok az étkezési kagylókat sem kímélik: tavaly a görög tenyésztők 90%-kal kevesebb kagylót tudtak kifogni, miután júliusban hőhullámok tomboltak a Thermai-öbölnél, a görög kagylótermelés zászlóshajójánál. A tenger hőmérséklete napokig 30 °C fölötti volt, ami tömeges kagylópusztulást eredményezett. Sajnos nem ez az első eset, hogy hatalmas kárt szenvedtek a görög kagylótermelők: 2021-ben már tapasztalhatták a felmelegedés ilyen mértékű pusztítását, ám a szakemberek akkor azt mondták, hasonló 2031-ig biztosan nem fog ismét előfordulni.

A tavalyi kár miatt még az is kérdéses, hogyan alakul az idei kagylószüret.

Ha bekövetkezik a legrosszabb forgatókönyv, nyáron nem fogunk tudni kagylós saganakit (előételt) rendelni a tavernák menüjéről. Nem beszélve a fetasajtról, mely egyesek szerint szintén végnapjait éli, és 2050-re eltűnhet…

Hummusz

Fotó: Pixabay

A mediterrán térség ikonikus mezzéjének alapját csicseriborsó adja, mely rendkívül megsínyli az aszályt. A szakértők szerint az extrém szárazság miatt világszerte 50%-kal kevesebbet fognak betakarítani a hüvelyesből. Azt is hangsúlyozták, hogy a csicseriborsó több mint 10 000 évvel ezelőtt, a nemesítésekor elvesztette genetikai sokféleségét, így kevésbé ellenálló a szélsőséges időjárási jelenségekkel szemben – emiatt pedig már most is rendkívül érzékeny az árvizekre és a szárazságra.

Gouda sajt

Fotó: Pixabay

A világhírű sajt nevét a városról kapta, ahonnan származik.

A hollandiai Gouda településére mindig is veszélyt jelentett rendkívül alacsony tengerszint feletti magassága, az éghajlatváltozás okozta tengerszint-emelkedés miatt pedig akár el is süllyedhet.

Bár a holland sajtipar éves exportértéke 1,6 milliárd eurót tesz ki, fennáll a veszély, hogy egy évszázad múlva autentikus Gouda nélkül maradunk.

„100 év múlva már nem sok sajtot várnék Goudától” – kongatta meg a vészharangokat Jan Rotmans, a rotterdami Erasmus Egyetem professzora a New York Timesnak. „Ha a települést elárasztja a víz, eltűnnek a tehenek, és a sajtot már csak az ország keleti részében tudják majd előállítani, az pedig már nem Gouda lesz.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/euronews.com
·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.