0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. június 12.

Most van itt az ideje: használjunk fokhagymaszárat!

A fokhagymának van egy olyan része, ami soha nem kerül az üzletekbe, a piacokon is ritkán lehet vele találkozni, pedig remekül felhasználható: a hosszú, zöld hajtás, amit a termesztők általában levágnak, hogy a gumó jobban növekedhessen.

Aki a zöldséget nem maga termeszti, hanem vásárolja, nem is biztos, hogy találkozott már vele. A fokhagymaszár íze kicsit édeskés, a fokhagyma és a metélőhagyma kombinációjára emlékeztethet.

Fotó: Freepik
A zöld hajtás tele van C-vitaminnal, de  tartalmaz kalciumot, vasat és káliumot is, ezzel segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, és javítja az immunrendszer működését is.

Ezért érdemes vásárláskor olyan fokhagymát keresni, aminek még megvan a szár része is. Ennél is jobb megoldás, ha ha magunk ültetünk a kertbe, vagy magaságyásba, ha van lehetőségünk, de balkonládában is lehet próbálkozni vele.

A fokhagymanövény a nyári napforduló környékén, júniusban növeszt hajtást.Hagyjuk, hogy a szár egy-kétszer gyűrűvé görbüljön, majd vágjuk le a tövénél (ahol a fokhagymanövény szárából kibújik). Amikor a szárak göndörödnek, tudjuk, hogy a föld alatt növő fokhagymagerezdek körülbelül egy hónap múlva lesznek betakaríthatók. A szárak levágása lehetővé teszi a növény számára, hogy minden energiáját a hagymák teljes kifejlődésére fordítsa.

A hajtásokkal pedig irány a konyha! Valójában ugyanúgy használhatjuk, mint  a hagyományos fokhagymát, a leghasznosabb akkor, amikor nem akarunk erős fokhagyma ízt érezni.

Tehetjük salátába, fűszeres vajba, mártásokba, főzéskor pedig levesbe, főzelékbe, ragukba – egészen új ízdimenziót ad a fogásoknak.

Indul a grillszezon, érdemes hozzálátni egy jó chimichurri elkészítéséhez.

A chimichurri klasszikus argentin szósz, amelyet oregánóval, ecettel és rengeteg petrezselyemmel készítenek. Kellemes, friss ízvilágot ad a füstös grillhúsoknak.

Hozzávalók: 1/2 csésze víz, 1 teáskanál só, 4-6 fokhagyma szár (vagy ugyanennyi  friss fokhagyma gerezd), 1 csésze petrezselyem-, borsikafű- vagy kapor, 1/2 csésze friss oregánólevél, 1 teáskanál cayenne-i bors vagy friss chili paprika, 1/4 csésze vörösborecet, 1/2 csésze olívaolaj.

Az olívaolaj kivételével tegyünk mindent egy konyhai robotgépbe, és pépesítsük össze, ezt követően csorgassuk bele az olívaolajat is, majd körülbelül 30 másodpercig daráljuk. Jót tesz, ha egy éjszakát állni hagyjuk, hogy az ízek össze érjenek. Vagy dobjuk fel vele a megszokott pestot.

A pesto egyébként is jó választás, mert sokoldalú és felhasználhatjuk hozzá az éppen rendelkezésre álló szezonális zöld leveleket és zöldfűszereket, nemcsak   bazsalikomot, hanem például rukkolát, sárgarépa- és petrezselyemlevelet, fokhagymaszárakat, sőt még egy kis spenótot is. Érdemes elkészíteni például ezt a kevésbé hagyományos változatot.

Hozzávalók:  1,5 csésze rukkola 1,5 csésze bazsalikomlevél,  ½ csésze mandula, 1 evőkanál friss citromlé, 3 vagy 4 fokhagymaszár apróra vágva,  ½ teáskanál tengeri só, frissen őrölt fekete bors, ½ csésze extra szűz olívaolaj.

A rukkolát, a bazsalikomot, a mandulát, a citromlevet és a sót egy  turmixoljuk össze, majd csorgassuk bele az olívaolajat, és turmixoljuk szép simára. Tehetjük tésztára, tortillába, szendvicsbe vagy akár pizzára is paradicsomszósz helyett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu