0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. december 5.

Egy csiperkefaj lett 2026 gombája

A Magyar Mikológiai Társaság bejelentette a 2026-os Év Gombáját. A tíz jelölt közül a többfordulós szavazáson az akácpereszke, a narancsos csengettyűgomba és a csoportos csiperke jutott a döntőbe.

A Magyar Mikológiai Társaság 2006-ban indított Év Gombája kezdeményezés célja az ismeretterjesztés, a természeti értékekre való figyelemfelhívás és azok védelmének elősegítése. A program keretében évente közönségszavazáson dől el, melyik jelentős, Magyarországon honos gombafaj lesz az, amelyet szélesebb körben bemutatnak.

Az 2026-os Év Gombája, a csoportos csiperke (Agaricus bohusii) különleges tulajdonsága, hogy egyszerre mindig több példány jelenik meg szorosan egymás mellett a természetben. Kalapját koncentrikus körökben nagy, durva barna pikkelyek borítják, amelyek között fehér kalapbőr látható. Lemezei fiatalon szürkés rózsaszínűek, később sötétbarnák. Tönkje lefelé orsósan elvékonyodó, kettős peremű, gyenge gallérral és számos pikkelykés övvel.

Fotó: wildfooduk.com
A gomba húsa érintésre, sebzésre erősen vörösödik, ami leginkább fiatal lemezein és kettévágott húsán figyelhető meg. Illata kellemes, enyhe és jóízű.

Júliustól novemberig terem, kizárólag erdőkben, ligetekben. Bár országosan elterjedt, nem számít gyakori fajnak. Fontos kiemelni, hogy a csoportos csiperke ehető, de védett faj, természetvédelmi értéke 5000 forint. Éppen ezért a társaság szakértői felhívják a figyelmet, ha találkozunk velük, ne szedjük fel, hagyjuk a termőhelyén. A gombafajok felismerésére azért is kell nagy hangsúlyt fektetni, mert nem elég a mérgező fajokat megkülönböztetni az ehetőktől, a védettséget élvező fajokat éppúgy fel kell tudni ismerni a természet védelme érdekében.

A csiperkék nemzetségébe mintegy 300 faj tartozik, amelyek közül igen sok ehető. Szinte az egész világon megtalálhatók, és általában nem alkotnak mikorrhizmás kapcsolatot fákkal, hanem a talaj növényi szerves anyagait bontják, így réteken, legelőkön valamint az erdőkben is megélnek. Közeli rokonságban állnak az őzlábgomba (Lepiota) nemzetséggel. A legismertebb fajai a mezei vagy kerti csiperke (Agaricus campestris) és az erdőszéli csiperke (Agaricus arvensis). Mindkét faj fogyasztható, a konyhában salátákhoz, levesek, mártások alapanyagaként használatos. A csiperkéknek nagy a gazdasági jelentőségük, a legnagyobb mennyiségben termesztett kétspórás csiperkén kívül a mandulagomba (Agaricus subrufescens) gyógyhatásáról ismert.

Fotó: wildfooduk.com
Ha csiperkével találkozunk a természetben, szedésükkor fontos arra figyelni, hogy könnyedén összetéveszthető a fehér lemezű, mérgező galócafajokkal.

A sárguló csiperke pedig enyhén mérgező, ami onnan ismerhető fel, hogy húsuk sérülésre, törésre, bevágásra megsárgul, és vegyszerszaguk van.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: