0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

A nagy éhínség áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan november végén ukrán egyetemisták egy csoportja

online éttermet hozott létre, ahol olyan alapanyagokat és ételeket mutatnak be, amelyek  1932-1933-ban ezrek életét mentették meg akkor, amikor nem volt rendes élelem.

Bemutatják például a burgonyahéjból vagy szalmából készült palacsintát, nyírfakéregből és vízből készült tésztát és a kukoricacsutka levest is. Aki az ár feliratú fülre kattint, különféle információt kap arról, hogy az egyes ételek hogyan segítették az embereket a túlélésben a nagy éhínség idején, illetve egy kis videófilmet is láthat, amelyben túlélők emlékeznek vissza erre az időszakra.

A szalmás sütemények áránál többek között ez olvasható: „ukránok millióit mentette meg, akik túléltek az igazi ételek helyettesítőinek köszönhetően, mint „a szárított szalma, a romlott gyümölcsök, a burgonyahéj. Szó szerint csak az állatok után ettek” – olvasható a honlapon.

Amint azt a kampány szervezői, az Ukrán Vezetői Akadémia hallgatói hangsúlyozták,

céljuk az információk terjesztése az 1932-1933-as ukrajnai nagy éhínségről. Elmondták, hogy az áldozatok pontos száma még mindig nem ismert, ezért projektjüknek „Az 1932-es számon nem tartottak”  elnevezést adták. 

Egy korábbi, 2017-es megemlékezéshez kapcsolódó projektben el is készítették azokat az  ételeket, amelyek megmentették az embereket a nagy éhínség idején, és Izraelben, Belgiumban valamint Ukrajnában az utcai járókelők ismerkedhettek meg velük.

A kommunista időszakban Ukrajna három éhséghullámot szenvedett el: az 1920-as évek elején, majd az 1930-as években és 1946-1947-ben. A legtragikusabb következményeket az 1932 és 1933 közötti nagy éhínség okozta, amelyben becslések szerint naponta 25 000-en is meghalhattak.

A nagy éhínség Európa egyik legtermékenyebb országában következett be békeidőben, amikor a Szovjetunió hatalmas mennyiségű gabonát exportált.

Ukrajnában a megtermelt összes gabonát lefoglalták a szovjet hatóságok. A történészek szerint az éhínséget mesterségesen hozták létre azért, hogy megtörjék a paraszti ellenállást a kollektivizációval szemben, mert Ukrajnában volt a legnagyobb az ellenállás a tervvel szemben. Becslések szerint legalább 3,5 millió ember halt meg az éhínség idején.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/horecatrends.pl