Egyszerre 4,5 litert készítek, azért, mert az egy hét utáni állapotában „üdítőként” elfogy belőle legalább 2,5 liter és az ecetesedés legvégére marad 1,5-2 liter almaecetünk. Készíthetjük kisebb mennyiségben is, igényeinknek megfelelően.
Elkészítési mód:
Egy 5 literes üvegbe, melyet alaposan kimosunk, forralt vizet kb. 4,5 litert öntünk, majd miután szobahőmérsékletűre lehűlt, 35-40 dkg mézet keverünk hozzá és két almának a héját is beletesszük. Ha van korábbról „ecetanyánk” vagy saját készítésű almaecetünk – a bolti nem jó!—, akkor almahéj helyett/mellett azt adjuk hozzá oltóanyagnak.
Egy vászonruhával lekötjük/letakarjuk és szobahőmérsékleten (min 20, max 27 °C-on) állni hagyjuk.
6-7 nap múlva kivesszük egy szűrő segítségével az almahéját. Ilyenkor általában beindult az erjedés, talán az „ecetanya” is látható már benne. Az ecetanyát semmiképp ne vegyük ki az almahéjjal. Most akár egy merőkanált használva meg is kóstolhatjuk és még hígítás nélkül “üdítőként” fogyaszthatjuk ezt a kellemesen savanykás-édes italt.
Figyelem: ha romlást érzünk benne, ami akkor fordulhat elő, ha magasabb volt közben a „szobahőmérséklet”, vagy nem volt tiszta az üveg, vagy az almahéj, ne fogyasszuk.
Ha nincs semmi gond vele további 5-10 napig még ihatjuk “üdítőként”. Az alaplénk ezután egyre ecetesebbé válik. Körülbelül a 4.-5 héten lesz kész, amikor is kiüvegezhetjük és hűvös helyen vagy hűtőben tároljuk. Az ecetanyát, külön üvegben hűtőben még egy rövid ideig tárolhatjuk. Ha ez idő alatt nem használjuk fel újabb almaecet készítéséhez, ismerősnek, barátnak továbbadhatjuk.
Ez a recept, a Méhek ajándéka című könyvből származik
Ajánljuk még: