Két nagy hazai gombatermesztő, komposztgyártó céget, valamint a Magyar Vegán Egyesületet kérdeztük a tapasztalataikról.
A gomba termesztésében nincsenek leállási időszakok, a friss áru egész évben elérhető, és a kereslete is folyamatos.
A hazai piacon még kevésbé ismert gombák, mint a shiitake vagy a sárga laskagomba esetében még bőven növelhető a piac, és a kényelmi termékek, mint a szeletelt csiperkegomba is egyre keresettebbek.
A Bio-Fungi Kft. eladásai alapján a gomba 85%-át egyéni fogyasztók vásárolják, a maradék 15%-ot veszi fel a HoReCa szektor. A jelenlegi elhúzódó járványhelyzet nem csökkenti, inkább átrendezi a gombafogyasztást. Az éttermek, szállodák bezárása elsősorban a feldolgozott gomba forgalmát vetette vissza, ám ezt ellensúlyozza a friss gomba iránt megélénkült bolti kereslet. A cég derűlátó, hiszen a vásárlók egyre egészségtudatosabbak, és a termékek drágulása ellenére növekszik a fogyasztás, mondta Vattamány Ágnes.
Kevesebb a kitin
A Pilze-Nagy Kft. harminc éve termeszt laskagombát. Méltán büszkék termékeikre, hiszen amellett, hogy hazai kutatók munkája alapozta meg az intenzív termesztéstechnológia kidolgozását, a laskagomba fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez.
Talán kevésbé ismert, hogy miért tartják a gombákat húspótlónak. A laskagomba gazdag fehérjékben, amelyek szárazanyag-tartalmának mintegy a negyedét (15,4-30%) teszik ki, ráadásul nagy részük könnyen emészthető.
A gomba kalapja fehérjében, és emészthető fehérjében is gazdagabb, mint a tönk. A friss laskagomba energiában szegény, mert nagyon magas a víztartalma, és a szárazanyag-tartalomnak csak elenyésző részét adják a zsírok és a cukrok. Emellett – ahogyan a gombákban általában – koleszterin sincs benne. A laskagomba tehát az egészséges életmód igényeinek megfelelő korszerű táplálék, mondta Somosné Nagy Adrienn ügyvezető.
A gombák sejtfala kitint is tartalmaz. Ezt az emberi szervezet nehezen emészti, így fogyasztása sokáig a jóllakottság érzését kelti, az arra érzékenyeknél azonban emésztési kényelmetlenséget okozhat. A kitin ugyanakkor élelmi rostnak tekinthető, annak előnyös tulajdonságaival. A laskagomba összes élelmirost-tartalma nagyon magas (a szárazanyag-tartalom 33,4%-a), azonban feleannyi benne a kitin, mint a csiperkében.
A vitaminok közül elsősorban a B-vitamin-csoport egyes tagjaiból (tiamin, riboflavin, niacin, folsav) tartalmaz említésre méltó mennyiséget, mondta a szakember.
Újrahasznosított melléktermék
A Pilze-Nagy Kft.-nél úgy gondolják, hogy nemcsak a táplálkozási szokások megváltozása fogja a jövőben a figyelmet a termesztett gombák felé fordítani, hanem az is, hogy a termesztésükhöz szükséges közeg a nagy mennyiségben rendelkezésre álló és ma még kevésbé hasznosított mezőgazdasági melléktermékből készül.
Végeredményben a gombatermesztés hozzájárul a fenntartható és körforgásos élelmiszertermeléshez. Ez a szempont a klímaváltozás és a globális népességnövekedés okozta kihívások miatt egyre fontosabbá válik. A Pilze-Nagy Kft. a gombatermesztés során keletkezett melléktermékek szinte 100%-át újrahasznosítja. A letermett közegből és egyéb szerves hulladékokból a biogáz-üzemükben biogázt, abból pedig elektromos áramot nyernek. A keletkezett energiát felhasználják a termesztősátrak fűtésére, így kevesebb fosszilis energiahordozót kell használniuk. Ezzel a megoldással jelentősen csökkentik az ökológiai lábnyomukat. Így lett a gomba tehát kiváló, fenntartható termelésből származó egészséges fehérjeforrás, hangsúlyozta Somosné Nagy Adrienn.
A vegánok is kedvelik
A Magyar Vegán Egyesület (MAVEG) rögtönzött közvélemény-kutatást tartott a Kertészet és Szőlészet kérdései alapján, melyekre közel 2000 szavazat érkezett. Ezek összesítéséből kiderült, hogy mely növényi termékeket fogyasztják elsősorban a vegánok a köznyelvi megfogalmazásban „húspótlóként”. Vegán körökben azért nem népszerű ez a kifejezés, mert szerintük a húst nem kell pótolni, anélkül is gond nélkül lehet élni, helyette jobb szóhasználat a fehérjeforrásként fogyasztott élelmiszer, mondta Bergovecz László, az egyesület elnöke.
A gombát 338-an jelölték meg fő fehérjeforrásként fogyasztott termékként, ezzel a harmadik helyen végzett. Egyéb zöldségből készült összetevőkre 269-en szavaztak, 228 voksot kapott a szejtán vagy búzahús. Egyéb szójakészítményt 121 fő jelölt meg, egyéb gabonaféléből készült összetevők 104 szavazatot kaptak, a szintén tofuból készülő tempeh pedig 60-at.
A közvélekedéssel ellentétben nem úgy kell elképzelni, hogy a vegetáriánus egyszer csak vegánná válik, amint semmilyen állati eredetű terméket (hús, tejtermék, tojás) nem fogyaszt. A vegetarianizmus ugyanis táplálkozási, a vegán életmód viszont nagy százalékban etikai döntés. A húsmentes táplálkozást folytatókat egyre több áruház megcélozza, bővül a nekik ajánlott termékek köre, de ezekből csak kevés tartalmaz gombát. A tofuból viszonylag olcsón lehet nagyon jó minőségűt kapni már a kisebb boltokban is, talán ezért is előzhette be a gombát.
Bergovecz László több mint húsz éve evett húst utoljára, és tíz éve vegán. Tapasztalatai szerint a magyar piacon a gomba fogyasztása a vegánok körében csökken, mert egyre több élelmiszer érhető el a húsfehérje pótlására. De mivel mind több a vegán itthon – már minden századik magyar így étkezik –, és az egészséges táplálkozás is előtérbe került, melynek fontos eleme a sokak által ismert gomba, növekszik a gombák kereslete.