Valószínűleg sokat hallottuk már a „gyulladás” kifejezést, de valójában tudjuk, hogy mit is jelent ez a szó?
ha azonban a gyulladás krónikussá és hosszú távúvá válik, negatív hatással lehet az egészségünkre, és hozzájárulhat olyan betegségek kialakulásához, mint a szívbetegségek, a rák, a stroke és a cukorbetegség.

Bogyósok
A szamóca, az áfonya, a málna és a szeder nem csak ízletes, de antioxidánsokban is gazdag gyümölcsök. Az antioxidánsok a betegségek ellen küzdő molekulák, melyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökökkel szemben, amik olyan instabil atomok, amelyek károsíthatják a sejteket, betegségeket és öregedést okozva.
A szeder, a magas fitonutriens-tartalmáról ismert, amely erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és az immunrendszer támogatásában is szerepet játszhat.
Ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy rendszeresen friss bogyós gyümölcsöket vásároljunk a szupermarketben, sokkal olcsóban beszerezhetjük a fagyasztott fajtákat, amelyeket joghurtba szórva vagy edzés utáni turmixokba keverve fogyaszthatunk.
Zsírban gazdag halak
Az NHS (az Egyesült Királyság legnagyobb egészségügyi honlapja) szerint mindannyiunknak törekednünk kell arra, hogy hetente legalább két adag halat fogyasszunk. A zsíros halfajták, például a lazac, a makréla, a szardella és a szardínia hosszú láncú omega-3 zsírsavakkal (EPA és DHA) látnak el minket, amelyek bizonyítottan gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
A halkonzervek ízletes szendvicstöltelékek lehetnek, míg a nagyobb lazac- és tonhalszeletek remekül használhatók salátákhoz a fehérjék helyettesítésére.

Brokkoli
Az étkezés ezen alapanyaga olyan lenyűgöző egészségügyi előnyökkel jár, amelyekről sokan nem is tudnak. Amellett, hogy jó rost- és fehérjeforrás, ez a tápanyagokban gazdag zöldség különösen magas mennyiségben tartalmaz flavonoidokat is. Emellett számos karotinoidokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek a bőrrák és bizonyos szembetegségek kialakulása elleni védelemben. Amellett, hogy remek párosítás a marhasült mellé, miért ne próbálhatnánk ki a brokkolit főtt ételként, levesbe vagy akár salátákhoz?
Kurkuma
A kelkáposztához és a quinoához hasonlóan ez az aranyszínű fűszer is egyike azoknak a divatos összetevőknek, amelyeknek úgy tűnik, hogy mindenkinek a szekrényében helyet kell kapniuk.
Mi ennek az oka?
valamint enyhítik a gyulladásos bőrproblémákat, például a pattanásokat.

Szórhatunk kurkumát zöldségekre, és megsüthetjük a sütőben, vagy akár hozzáadhatjuk a tojásrántottához, esetleg még kipróbálhatjuk az aranytej készítését is, mely egy finom indiai ital, amelyben tehéntejet vagy növényi tejpótló italt melegítenek kurkumával és egyéb fűszerekkel, például fahéjjal és gyömbérrel.