Back to top

Négy szuperélelmiszer, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak

Az bogyósoktól egészen a fűszerekig, számos olyan élelmiszer van, melyek gyulladáscsökkentő hatásuk miatt kiemelt helyet érdemelnek a hűtőben idén nyáron.

Valószínűleg sokat hallottuk már a „gyulladás” kifejezést, de valójában tudjuk, hogy mit is jelent ez a szó?

A gyulladás egy hasznos, rövid távú immunválasz, amely segít megvédeni a szervezetet a külső behatolókkal, például a baktériumokkal, toxinokkal és vírusokkal szemben,

ha azonban a gyulladás krónikussá és hosszú távúvá válik, negatív hatással lehet az egészségünkre, és hozzájárulhat olyan betegségek kialakulásához, mint a szívbetegségek, a rák, a stroke és a cukorbetegség.

A táplálkozás csak az egyik módja annak, hogy segítsük a kónikus gyulladást kordában tartani a szervezetünkben, és míg a cukros és feldolgozott élelmiszerek súlyosbíthatják a problémát, az alábbi szuperélelmiszerek segíthetnek kordában tartani azt.

Bogyósok

A szamóca, az áfonya, a málna és a szeder nem csak ízletes, de antioxidánsokban is gazdag gyümölcsök. Az antioxidánsok a betegségek ellen küzdő molekulák, melyek segítenek megvédeni a szervezetet a szabad gyökökkel szemben, amik olyan instabil atomok, amelyek károsíthatják a sejteket, betegségeket és öregedést okozva.

Minden bogyós gyümölcs tartalmaz flavonoidokat, de bizonyos fajták hatásosabbak, mint mások.

A szeder, a magas fitonutriens-tartalmáról ismert, amely erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és az immunrendszer támogatásában is szerepet játszhat.

Ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy rendszeresen friss bogyós gyümölcsöket vásároljunk a szupermarketben, sokkal olcsóban beszerezhetjük a fagyasztott fajtákat, amelyeket joghurtba szórva vagy edzés utáni turmixokba keverve fogyaszthatunk.

Zsírban gazdag halak

Az NHS (az Egyesült Királyság legnagyobb egészségügyi honlapja) szerint mindannyiunknak törekednünk kell arra, hogy hetente legalább két adag halat fogyasszunk. A zsíros halfajták, például a lazac, a makréla, a szardella és a szardínia hosszú láncú omega-3 zsírsavakkal (EPA és DHA) látnak el minket, amelyek bizonyítottan gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.

Amikor ilyen halakat fogyasztunk, a szervezetünk a tengeri zsírsavakat olyan vegyületekké bontja le, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladás szintjét a szervezetünkben.

A halkonzervek ízletes szendvicstöltelékek lehetnek, míg a nagyobb lazac- és tonhalszeletek remekül használhatók salátákhoz a fehérjék helyettesítésére.

Brokkoli

Az étkezés ezen alapanyaga olyan lenyűgöző egészségügyi előnyökkel jár, amelyekről sokan nem is tudnak. Amellett, hogy jó rost- és fehérjeforrás, ez a tápanyagokban gazdag zöldség különösen magas mennyiségben tartalmaz flavonoidokat is. Emellett számos karotinoidokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek a bőrrák és bizonyos szembetegségek kialakulása elleni védelemben. Amellett, hogy remek párosítás a marhasült mellé, miért ne próbálhatnánk ki a brokkolit főtt ételként, levesbe vagy akár salátákhoz?

Kurkuma

A kelkáposztához és a quinoához hasonlóan ez az aranyszínű fűszer is egyike azoknak a divatos összetevőknek, amelyeknek úgy tűnik, hogy mindenkinek a szekrényében helyet kell kapniuk.

Mi ennek az oka?

Számos kutatás bebizonyította, hogy a kurkuma gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni az ízületi gyulladással járó fájdalmakat,

valamint enyhítik a gyulladásos bőrproblémákat, például a pattanásokat.

A kutatók megállapították, hogy a kurkuma szokatlan színét adó élénksárga vegyi anyag, a kurkumin képes kölcsönhatásba lépni a gyulladásban szerepet játszó különféle molekulákkal, és egyesek szerint ugyanolyan hatékonyan elnyomja a gyulladást, mint a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók.

Szórhatunk kurkumát zöldségekre, és megsüthetjük a sütőben, vagy akár hozzáadhatjuk a tojásrántottához, esetleg még kipróbálhatjuk az aranytej készítését is, mely egy finom indiai ital, amelyben tehéntejet vagy növényi tejpótló italt melegítenek kurkumával és egyéb fűszerekkel, például fahéjjal és gyömbérrel.

Forrás: 
independent.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Mozzarella mínusz tehén

A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Gyomnövényből lett az egyik legkedveltebb zöldség

A Wageningeni Egyetem kutató DNS-elemzéssel próbálták visszavezetni a zöldség pontos útját, amely során gyomnövényből kedvelt zöldséggé vált.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

Bőkezű juhtenyésztés

Az ágazatról viszonylag kevés jó szót lehet hallani manapság. Általában véve csökken a faj egyedszáma, aminek az okaként mindig azt fogalmazzák meg, hogy nálunk nem éri meg juhval foglalkozni. Pedig sokkal többet exportálhatnánk, mint amennyit ma kiviszünk az országból, és mostanában az ára is elfogadhatónak tűnik.