0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 16.

9 kimagaslóan egészséges zöldség

"Minden zöldség rendelkezik olyan tulajdonságokkal és vegyületekkel, amelyek csökkentik a betegségek kockázatát" - mondja Lon Ben-Asher dietetikus. "Egyes zöldségek azonban tápanyagdúsabbak, mint mások, és arra bátorítom az embereket, hogy minden nap építsék be ezeket az étkezéseikbe."

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által kiadott amerikaiaknak szóló étrendi irányelvben körülbelül 150-225 gramm színes zöldség fogyasztását ajánlják naponta, és ezt a zöldségbevitelt optimalizálhatjuk, ha olyan zöldségeket választunk, amelyek tápanyagprofilja kiemelkedő.

Vagyis olyan zöldségeket, amelyek tele vannak tápláló vegyületekkel, például vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és egyéb fitonutriensekkel.

„Ezek elősegítik az egészségünket és megvédenek a betegségektől” – mondja Ben-Asher. A magas élelmi rost- és víztartalmú zöldségek emellett segíthetnek abban is, hogy tovább érezzük jóllakottnak magunkat. Íme, néhány a legegészségesebb zöldségek közül, amelyeket érdemes mindennap fogyasztanunk.

Brokkoli: A brokkoli az egyik legegészségesebb zöldség, amit ehetünk! „A brokkoli egy szulforafán nevű vegyületet tartalmaz, amelyről köztudott, hogy rákellenes hatású” – mondja Ben-Asher. „Emellett nagyszerű forrása a C-vitaminnak, amely fontos az immunrendszerünk számára, valamint a káliumnak, amelyet a szív- és érrendszeri egészség elősegítésével és a vérnyomás csökkentésével hoztak összefüggésbe.”

Karfiol: „A karfiol glükozinolátok és izotiocianátok nevű vegyületeket tartalmaz, amelyeket szintén összefüggésbe hoztak a rák elleni küzdelemmel” – mondja Ben-Asher.

Emellett remek forrása a folsavnak, a C-vitaminnak és a K-vitaminnak.

Kelbimbó: „A kelbimbó egy kaempferol nevű vegyületet tartalmaz, amely szintén rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és gyulladáscsökkentő hatású” – mondja Ben-Asher. „Ismert, hogy támogatja a szív- és érrendszeri, bélrendszeri és anyagcsere-egészséget, és nagyszerű forrása a folsavnak, a C- és K-vitaminnak, a káliumnak és a magnéziumnak.” A kelbimbó remek választás salátaként, vagy egyszerűen sütőben sütve.

Leveles zöldségek: A leveles zöldségeknek, köztük a spenótnak, a kelkáposztának és a mángoldnak a tipikus étrend részét kell képezniük. „Ezek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a rák kockázatát, és nagyszerű forrása a luteinnek, a zeaxantinnak és a béta-karotinnak, amelyek támogatják a szív- és érrendszeri egészséget, valamint a látást is” – jegyzi meg Ben-Asher.

Bab, lencse és borsó: „Ezek a hüvelyesek nagy mennyiségű fehérjeforrással rendelkeznek, a legtöbb állati eredetű élelmiszerben található telített zsírok és koleszterin nélkül” – mondja Ben-Asher.

„Emellett nagyszerű káliumforrások, amelyek támogatják a szív- és érrendszeri egészséget és csökkentik a vérnyomást, és nagy mennyiségű oldható rostot tartalmaznak, amelyek a bélben kifejtett zselésítő hatásuk révén támogatják a koleszterinszint csökkentését és az anyagcsere egészségét.

Ez lassítja a glükóz emésztését, így javítja a vércukorszint szabályozását, valamint az emésztés egészségét, mivel elősegíti a bélmikrobiomban lévő több jótékony baktérium fejlődését.”

Édesburgonya: „Az édesburgonya minden természetesen előforduló cukrot tartalmazza, így nagyszerű alternatívája a hozzáadott cukrot tartalmazó, erősen édesített ételeknek” – mondja Mackenzie Burgess, dietetikus. „Egy közepes méretű édesburgonya körülbelül 115 kalóriát és 4 gramm vércukorszintet kiegyensúlyozó rostot tartalmaz. Az édesburgonya tele van olyan hasznos tápanyagokkal, mint az A-vitamin, a C-vitamin és a mangán. Emellett az édesburgonya kiváló káliumforrás, ami segíthet a vérnyomás csökkentésében. Adjunk elsőbbséget az édesburgonyának a feldolgozott sült krumplival vagy csipsszel szemben.”

Gombák: „A friss gomba tele van immunrendszert támogató tápanyagokkal, például D-vitaminnal, szelénnel, cinkkel, rézzel és B-vitaminokkal” – mondja Burgess.

„Például már négy gomba az ajánlott étrendi adag 44 százalékát adja a réznek, és 38 százalékát a szelénnek – két olyan tápanyagot, amelyek segítenek megelőzni a sejtkárosodást és egészségesen tartani az immunrendszerünket.

A gomba emellett az egyetlen olyan élelmiszer a termények között, amely D-vitaminnal rendelkezik. Már egy maréknyi, UV sugárzásnak kitett gomba is kiváló D-vitamin-forrás lehet.

Forrás: realsimple.com