0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

A hosszú élet titka: 6 szokás, amitől rekord ideig élnek a kék zónák lakói

Legtovább élő embertársaink bolygónk úgynevezett kék zónáiban laknak. Bár ezt a teljesítményt általában táplálkozásuknak tudjuk be, a képlet nem ilyen egyszerű – a titok nyitja az életmódbeli szokások összességében rejlik.

Szorítsa minimumra az alkoholfogyasztást

fehér bor, vacsora, közös étkezés
Fotó: Freepik

A kék zónákban szinte elképzelhetetlen a vacsoraasztal bor nélkül, alkoholfogyasztásuk mégis alacsony. Hogy hogyan lehetséges ez? Egy pohár helyi fehér vagy vörösbor tökéletes kísérője a közös étkezéseiknek – a hangsúly az „egy” szócskán van. Számukra ugyanis ismeretlenek a hajnalig tartó italozások, a röviditalok.

Még ha alkoholról is van szó, a jó minőség és a kis mennyiség is ugyanolyan lényeges.

Ne egye tele magát

saláta
Fotó: Freepik

Hallotta már azt, hogy „hara hachi bu”?

Az ősi japán mondás – melyhez a kék zónás Okinawa szigetén is tartják magukat – arra int, hogy csak nagyjából 80%-os jóllakottságérzetig együnk.

Ugyanis ha teleesszük magunkat, nő az elhízást esélye, mely számos halálos betegség kockázatát növeli. A túlevés ráadásul a tudatosság, a „mindfulness” ellen megy, mely mentálisan sem tesz jót. Mivel a kék zónák lakói hallgatnak testük jelzéseire, addig esznek, amíg épp hogy jóllaktak, egészséges viszonyt tudnak kialakítani az ételekkel. Nem aggodalmaskodnak azok kalória- vagy zsírtartalma miatt, pláne, hogy egészséges élelmiszereket fogyasztanak. Esznek, amikor éhesek, anélkül, hogy az falásrohamot vagy fogyókúrás, ultrafeldolgozott élelmiszer bevitelét jelentené.

Az alábbi tippeket megfogadva már sokat tesz azért, hogy minél tovább, egészségesen és boldogan élhessen!
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/cleanplates.com

Magazin ajánló: