Persze, ha nem jutunk hozzá zsázsához, vagy százszorszépet sem tudunk szedni vagy vásárolni, más nyers növényekkel és ehető virágokkal is kipróbálhatjuk, lásd alul ezeknek a listáját. Ez a különleges saláta tökéletes választás lehet egy baráti összejövetelen vagy egy romantikus vacsorára!
Hozzávalók:
- 500 g zöld spárga
- 500 g fehér spárga
- 50 g százszorszép
- fél doboz friss zsázsa
- 200 g friss szamóca
- 1 evőkanál vaj
- 1 szelet citrom, citromlé
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál balzsamecet
- 3 evőkanál olívaolaj
- só és bors
Elkészítés:
Első lépésként hámozzuk meg a spárgát. Ezután sós vízben, a citromszelettel és a vajjal együtt főzzük roppanósra. A főzőlevet ne öntsük ki.
A spárgát darabokra vágjuk, ugyanígy a földi epret is. A százszorszépet megmossuk, és eltávolítjuk a szárát. Mindezt egy nagy tálban összekeverjük a spárgával, majd rátesszük az öntetet.
A mézes öntet elkészítéséhez öt evőkanál spárgalét, ecetet, egy kevés citromlevet, a mézet és az olívaolajat összekeverjük – sóval és borssal ízesítjük, végül a tetejére szórjuk a zsázsát. Különösen alkalmas a folyékony méz; aki enyhébb ízre vágyik, válasszon akácmézet, a sötétebb (gesztenye, hárs) vagy akár mézharmat méz pedig az erősebb “füstös” ízek kedvelőinek ajánlott.
Tálalhatjuk baguette-tel és fehér borral.
Jó étvágyat kívánunk!
Ehető virágok:
Bodzavirág (könnyen összetéveszthető a gyalogbodzával, aminek minden része mérgező), rózsa, kamilla, ibolya, kakukkfű virága, hársfa virág, és még számos más virág.
Figyelem minden szabadban szedett növényt alaposan mossunk meg, vagy ha szükségesnek tartjuk, forrázzunk is le!
Ajánljuk még: