0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Édesburgonya: szívbarát, immunerősítő és akár 5 perc alatt kész van

A rostban, A-vitaminban és káliumban gazdag édesburgonya a dietetikusok kedvence. Sőt, nem csak az övék, hanem még sok, kevésbé egészségtudatos fogyasztóé is. Íme, 6 ok, amiért megéri felvenned kedvenceid listájára!

Immuntámogató

Ősszel különösen fontos az immunrendszer támogatása, az édesburgonya pedig ebben is partner.

A-vitamintartalmával növeli szervezetünk immunválaszát, így elkerülhetjük a fertőzéseket.

Az A-vitaminhiány ezzel szemben gyengébb immunrendszert eredményez.

édesburgonya szeletek
Fotó: Pixabay

Jót tesz az emésztésnek

Az édesburgonya rosttartalma megkönnyíti az emésztést: garantálja a rendszeres bélmozgást, segít elkerülni a székrekedést is. Szervezetünk ugyanis nem tudja megemészteni a rostokat, melyek így a bélrendszeren emésztetlenül áthaladnak, fermentálódnak.

Utóbbi során jótékony baktériumok, probiotikumok és rövid szénláncú zsírsavak is létre jönnek. Ezek pedig diverz, egészséges bél mikrobiomot eredményeznek.

Sok étrendbe beleillik

Az édesburgonya olyan egészséges szénhidrátforrás, melyet számos étrend követői fogyaszthatnak, legyen szó gluténmentes, növényi alapú vagy mediterrán diétáról. Rengetegféleképp elkészíthetjük, sós és édes fogások is készülhetnek belőle. Olívaolajjal megkenve és fokhagymaporral fűszerezve egyszerűen megsüthető.

Akár mikróban is elkészíthetjük mindössze 5 perc alatt, majd megtölthetjük darált pulykahússal, babbal, avokádóval, paradicsomszósszal – tökéletes, rostban és fehérjében gazdag finomság!

Fahéjjal megszórva édesség is készülhet belőle, akár püréként. A híres édesburgonya-brownie pedig szuperegészséges őszi nassolnivaló.

édesburgonya
Fotó: Freepik
A szakemberek ugyanakkor az édesburgonya magas oxaláttartalmára is felhívják a figyelmet, mely a vesekővel küzdők számára problémás lehet. Így nekik semmiképp sem ajánlott nagy mennyiségben édesburgonyát fogyasztani!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatthis.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.