0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Tényleg annyira fontos a D-vitamin, mint mondják? A dietetikus elárulta

A napsugaras órák számának csökkenésével lépten-nyomon azt olvashatjuk, itt az idő betárazni D-vitamin kapszulákból. De miért is annyira fontos, hogy odafigyeljünk bevitelére?
És hogy mennyi az annyi? A hivatalos ajánlások alapján felnőttek számára napi 1500-2000 NE mennyiségben szükséges bevinni D-vitamint.

Ám mint ahogy említettük, sok mindentől függ, szervezetünk hatékonyan elő tudja-e állítani a vitamint. Idősebb korban például már kevésbé, de sötétebb bőrtónussal is ugyanez a helyzet. A vese- és a májbetegek illetve a cöliákiások általában alacsonyabb D-vitaminszinttel rendelkeznek. A szakember arra is figyelmeztet, hogy ugyanez igaz a túlsúllyal rendelkezőkre is, így esetükben is fontos a D-vitamin pótlása. Azt is jó, ha tudjuk, hogy

a fényvédőkrémek hatására szervezetünk kevésbé tudja hasznosítani a napsugarakat a vitamin előállításához.

Ettől függetlenül bőrünk egészsége érdekében elengedhetetlen a fényvédelem!

tél, napsütés
Fotó: Freepik

A legjobb élelmiszerek D-vitamin beviteléhez

Önmagában az étkezésünkkel nehéz megfelelő mennyiségben bevinni D-vitamint, ám az alábbiakat érdemes fogyasztani a dietetikus szerint:

• Olajos halak (lazac, makréla, pisztráng)

• Tőkehalolaj

• Tojássárgája

• Gomba

tojás, rántotta, omlett, gomba, egészséges reggeli
MI-generált fotó: Freepik

A tél közeledtével érdemes ellátogatni háziorvosunkhoz, aki segítséget nyújthat egyéni igényünk meghatározásában, valamint D-vitaminkapszulát is felírhat, mellyel jelentősen támogathatjuk szervezetünket az elkövetkezendő hónapokban.

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/health.clevelandclinic.org

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.