0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A 4 legjobb élelmiszer a szívnek: tiltások helyett inkább ezekre fókuszálj! 

Több dolgot is be kell tartani, hogy megőrizzük szívünk egészségét, ám a táplálkozás az egyik legfontosabb közülük. Lássuk, miket együnk az egészséges szív érdekében! 

Ha meghalljuk, hogy szívbarát táplálkozás, rögtön arra gondolunk, mi az, amit nem szabad fogyasztanunk. Ilyen élelmiszerek például a telített zsírsavakban gazdag, bő olajban kisütött rántott ételek vagy a feldolgozott vörös húsok.  Ugyanakkor azt is érdemes megnézni, melyek azok az élelmiszerek, amik viszont kedveznek létfontosságú szervünknek: a tiltólistás ételek helyett most bemutatjuk, miket érdemes beépíteni táplálkozásunkba. 

Olajos halak szívbarát

olajos hal, lazac
Fotó: Freepik

Az egészséges zsírok csodákat tehetnek a szívvel. A SheFinds dietetikusa a lazac, a makréla és a szardínia fogyasztását javasolja, megjegyezve, hogy ezek

„Omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek csökkentik a gyulladást és a triglicerideket, ami jót tesz a szívnek”.

A szakember azt javasolja, hogy legalább hetente kétszer fogyasszunk olajos halakat. Lazacot csupán citrommal és fűszerekkel is ízletesre grillezhetünk, illetve bármelyik halat adhatjuk salátához – gyors és finom, de legfőképp szívbarát vacsora! 

Bogyós gyümölcsök szívbarát

bogyós gyümölcs, málna, szeder, szamóca
Fotó: Freepik

A kicsi, de annál egészségesebb gyümölcsök az egész szervezet számára jótékonyak.

Kiváló forrásai az antioxidánsoknak, amelyek kulcsszerepet játszanak az erek védelmében és a vérnyomás csökkentésében.

Ezek pedig fontos tényezők a szívbetegségek megelőzésében. A dietetikus azt javasolja, adjuk a bogyósokat egészséges turmixokhoz, szórjuk őket müzlire vagy joghurtra, vagy egyszerűen csak fogyasszuk őket nassolnivalóként. 

Olajos magvak 

saláta, dio, áfonya, spenót
Fotó: Freepik

A dióféléknél nem is lehet jobb egészséges nassolnivalót találni. Gazdagok egészséges zsírsavakban, rostokban és magnéziumban, amelyek segítenek csökkenteni a rossz LDL- koleszterinszintet és növelik a jó HDL-koleszterinértékeket.

Naponta egy szűk maréknyi olajos mag fogyasztása javasolt: kerülhet zabkására vagy gyümölcsök mellé ropogtatva is remek szívbarát köztes étkezés. 

Zöld leveles zöldségek 

spenót, avokádó, pirítós
Fotó: Pexels

A zöld leveles zöldségek fogyasztása, mint például a spenóté és a kelkáposztáé, az egyik legjobb szívbarát választás. Tele vannak káliummal, mely segít a vérnyomás szabályozásában, és nitrátokkal, amelyek javítják a vérkeringést. A dietetikus azt ajánlja, hogy keverjünk spenótot turmixokba, adjunk kelkáposztát levesekhez, és készítsünk köretet mángoldból, melyet fokhagymával és olívaolajjal párolunk.  

Az egészséges szív érdekében táplálkozásod mellett figyelj oda az elegendő alvásra, a megfelelő testmozgásra is, valamint kerüld a káros szokásokat – például dohányzás, alkoholfogyasztás – és lehetőleg a stresszt is.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/shefinds.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.