0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 25.

Gesztenye – sülve, főve 

A gesztenye igazi finomság, önmagában és például süteményben is gasztronómiai élményt nyújt és télen egyfajta varázsa is van. Mondják, reneszánszát éli, de mégsem fogyasztják olyan mértékben, mint régebben.

Ezen remények szerint változtatni fognak a gesztenyefesztiválok – fogalmazott Varga László Nemeshetésen, ahol régi hagyománya van a szelídgesztenye-termelésnek. 

Varga László: hozzátartozik az életemhez a gesztenye

Régen a faluban ősszel minden a szelídgesztenyéről szólt. Annak idején, Nemeshetésen volt Zala vármegye legnagyobb összefüggő ültetvénye, nehéz lett volna összeszámolni, hány fa is állt a területen – emlékezett vissza Varga  László.

– Hetvenéves vagyok, jól emlékszem, az 1960-as években IFA-szám hordták el a gesztenyét, akkora volt a termés.

Azt persze össze is kellett szedni, ami meglehetősen nagy munka volt. Az ültetvényben dolgoztak a lakók, és még az iskolásokat is kivezényelték, a 3-5. osztályosokat akkor, amikor még sok volt a fák alatt a gesztenye, a nagyobbakat pedig utánuk, amikor már keresgetni kellett a termést. Ez ma szép emlék, ráadásul a gesztenye szeretete megmaradt az emberben.  

A gesztenyetermelés terén nagy múlttal rendelkező településen felvetődött a kérdés: mit kell tudni a gesztenye magyarországi múltjáról? Viták folytak arról, hogy vajon őshonos-e gesztenye a Kárpát-medencében. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy a rómaiak vagy mások szerint – jóval később – a törökök hozták magukkal és terjesztették el nálunk. A kutatások és a levélkövületek azonban azt bizonyítják, hogy a szelídgesztenye a tölgyerdőkben, mint keverék növény ősidők óta itt él. Amikor az erdőterületeket művelésbe vették, a tölgyfákat kivágták, de a termést érlelő gesztenyefákat meghagyták, így jelentős gesztenyeligetek, sőt, erdők alakultak ki.

A szelídgesztenyefa hasznos növény.

Harminc méter magasra is megnő, egyike a leghosszabb életű fáknak. A virága jó méhlegelő, a gesztenyeméz pedig különleges csemege. Az apró szemű gesztenyét évszázadokon keresztül nem csak a vaddisznók fogyasztották, a házi disznókat is ezzel takarmányozták. A nagy szemű gesztenyét megfőzték és tésztát készítettek belőle, ami egyes vidékeken a kenyeret is helyettesítette. A gesztenyefa metszés nélkül is szép, formás koronát nevel a számára kedvező üde talajokon, ahol az évi csapadék legalább hétszáz milliméter. Hazánk éghajlata kedvez a gesztenyének. 

Nemeshetésen azonban évtizedekkel ezelőtt rossz idők jöttek a gesztenyésre, az ültetvény betegségek és talán a kora miatt is nagyrészt elpusztult. Alig maradt olyan fa, ami termést hozott, a helyiek persze ezt sem hagyták elveszni. Ekkor megpróbálták a területet helyreállítani, nem túl nagy sikerrel. Aztán kilenc éve, a Start munkaprogram keretében újra nekifogtak a telepítésnek. A falu határában kétszáz fát ültettek el, de ezek nem ugyanazok a fajták, mint a régiek.

A termés sem a régi, az ültetvény így nem hoz akkora bevételt, mint azt szeretnék.

Tervezik is a faluban, hogy ezen változtatnak, vagyis a megfelelő fajtákkal pótolják, esetleg bővítik az ültetvényt. A hiányzó egyedek helyére újakat kellene ültetni, s az öntözés is sokat segítene a fáknak. Bíznak benne, hogy minderre lesz anyagi forrásuk valamilyen támogatás keretében. Hozzátették: kétségtelen, hogy a gesztenyének van piaca, és ha sikerül a megfelelő termést elérni, az jó bevételt jelenthet Nemeshetés számára. Arról nem is beszélve, hogy a falu hírnevét, imázsát is kiválóan növelheti a gesztenye. Mert a hagyományok ma is élénken élnek Nemeshetésen, idén 12. alkalommal rendeztek fesztivált, amin sok érdeklődő vett részt, akik sült és főtt gesztenyét, valamint gesztenyés süteményeket is kóstolhattak. 

Gesztenyés sütemények a legutóbbi fesztiválon
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: