Szüretelés csónakból
A készítményekhez egyre nagyobb mennyiségű sulyomra van szüksége. Ehhez meg kell szerezni a hatóságok begyűjtési engedélyét, utána kezdődhet a szüret. István jelenleg évente 1000 kilogramm sulymot szüretelhet.
A begyűjtés általában július 20. után kezdődik, és kisebb megszakításokkal két hónapig tart, avat be a részletekbe. A szüretelők csónakba ülnek, beeveznek a sulyommező sűrűjébe, fölemelik a víz fölött lévő levélrendszert, és az alatta található termést kézzel szedik le. Szerencséjük, hogy
Ismerni kell a szüretelés fortélyait, ugyanis a sulyom folyton termő növény, így egy tövön többféle fejlettségű termések találhatók, amelyek közül csak az érett darabokat érdemes leszedni. Egy nap alatt körülbelül 70 kilogrammot gyűjtenek be.
Ezt követi a feldolgozás: tisztítja, aprítja, vízzel felönti, 4-5 órán keresztül lassú tűzön hagyja főni, majd leszűri, és ezt a natúr sulyomesszenciát keveri az étcsokoládé-krémhez, ami a bonbonokba kerül. Kezdetben tejszínt használt a krémekhez, viszont a további kísérletezések eredménye, hogy
Egy csepp Tisza-tó
A sulyomkrémmel töltött csokoládék és bonbonok az Egy csepp Tisza-tó nevet kapták.
Már az első évben nagy sikere lett, a helyi termékek boltjában elkapkodták a nyaralók, ajándékba vittek haza egy csepp Tisza-tavat. 2017-ben már a szolnoki csokoládéfesztivál díszvendégeként mutatkozhattak be a bonbonok és készítőjük. Ezután sorban jöttek a felkérések, több település is szeretett volna saját csokoládét, hogy fel tudják mutatni a település esszenciáját.
A bonbonokba a hozzájuk köthető, rájuk jellemző termékekből készült krém kerül, például Szarvaskőben csipkebogyó, Mezőkövesden és a kilenc matyó településen a matyó rózsa jelképet követve rózsaszirom, Tiszaderzsen levendula, Újszászon pedig kökény. Jelenleg 16 Egy csepp van.
Közben rájött arra is, hogy van néhány gyümölcs, amihez az étcsokoládé íze nem passzol, ezért van olyan Egy csepp, amihez fehér csokoládét választ. Ezt a végtelenségig lehet folytatni, mert minden településen van egy csepp valami, mondja István. Kijelenthetjük tehát, hogy a sokáig keresett marketingötlet bevált.
A további tervekről azt mondja, nem célja országos termékké bővíteni az Egy cseppet, annak örül, ha térségi szinten lesz keresett, hiszen ott van értelme, ott tölti be a szerepét. Aki Abádszalókon vagy Tiszafüreden vásárol sulyomkrémmel töltött bonbont, az onnét a Tisza-tó esszenciáját viszi haza.
Sörhöz is? Igen!
Közben egész sulyom-termékskála van kibontakozóban, amit egyébként a csomagolóanyagok árának emelkedése inspirált, hiszen az exkluzív bonbonosdoboz szinte többe kerül, mint maga a csokoládé. További kutatást igényelt, hogy az íze mihez passzolhatna még a csokoládén kívül, István szerint ugyanis annak mindenféleképpen kissé kesernyés anyagnak kell lennie.
A tervek szerint ennek mintájára jövő nyáron lesz sulyom- és tonikkoktél, amit a parton iszogathatnak a fürdőzők. Fejlesztés alatt áll egy kávéhoz adható sulyomszirup is. De ne szaladjuk ennyire előre, a karácsony sem maradhat sulyom nélkül, idén már sulyomkrémmel töltött szaloncukorral is lehet díszíteni a fát.
Ha még távolabbra gondolunk, akkor egy olyan műhely és látogatóközpont létrehozása a terve, ahol a sulyommal és a termékeivel közelebbről is megismerkedhetnek az érdeklődők.