0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 25.

A sulyomcsokoládé története

Aki járt már a Tisza-tónál és véletlenül a talpába állt egy sulyom, az örök emléket őriz erről a szúrós növényről. Van azonban ennél kellemesebb oldala is, a szúrós héj finom magot rejt, amelyet csokoládé formájában is megkóstolhatunk.

Szüretelés csónakból

A készítményekhez egyre nagyobb mennyiségű sulyomra van szüksége. Ehhez meg kell szerezni a hatóságok begyűjtési engedélyét, utána kezdődhet a szüret. István jelenleg évente 1000 kilogramm sulymot szüretelhet.

A begyűjtés általában július 20. után kezdődik, és kisebb megszakításokkal két hónapig tart, avat be a részletekbe. A szüretelők csónakba ülnek, beeveznek a sulyommező sűrűjébe, fölemelik a víz fölött lévő levélrendszert, és az alatta található termést kézzel szedik le. Szerencséjük, hogy

ebben az időszakban még nem szúrnak a csillag alakú termések, és szabad kézzel lehet érezni a magok fejlettségét.

Ismerni kell a szüretelés fortélyait, ugyanis a sulyom folyton termő növény, így egy tövön többféle fejlettségű termések találhatók, amelyek közül csak az érett darabokat érdemes leszedni. Egy nap alatt körülbelül 70 kilogrammot gyűjtenek be.

Ezt követi a feldolgozás: tisztítja, aprítja, vízzel felönti, 4-5 órán keresztül lassú tűzön hagyja főni, majd leszűri, és ezt a natúr sulyomesszenciát keveri az étcsokoládé-krémhez, ami a bonbonokba kerül. Kezdetben tejszínt használt a krémekhez, viszont a további kísérletezések eredménye, hogy

ma már tejszín és cukor nélkül készülnek az édességek, amelyek semmilyen adalék­anyagot nem tartalmaznak. Így még szélesebb vásárlóközönségre számíthat.
A vízen elterülő levélrendszertfölemelve szedhető a termés
A vízen elterülő levélrendszert fölemelve szedhető a termés

Egy csepp Tisza-tó

A sulyomkrémmel töltött csokoládék és bonbonok az Egy csepp Tisza-tó nevet kapták.

Már az első évben nagy sikere lett, a helyi termékek boltjában elkapkodták a nyaralók, ajándékba vittek haza egy csepp Tisza-tavat. 2017-ben már a szolnoki csokoládéfesztivál díszvendégeként mutatkozhattak be a bonbonok és készítőjük. Ezután sorban jöttek a felkérések, több település is szeretett volna saját csokoládét, hogy fel tudják mutatni a település esszenciáját.

A bonbonokba a hozzájuk köthető, rájuk jellemző termékekből készült krém kerül, például Szarvaskőben csipkebogyó, Mezőkövesden és a kilenc matyó településen a matyó rózsa jelképet követve rózsaszirom, Tiszaderzsen levendula, Újszászon pedig kökény. Jelenleg 16 Egy csepp van.

A különböző gyümölcsökből vagy növényekből dzsemet vagy szörpöt készít István, ez adja a krémek alapját.

Közben rájött arra is, hogy van néhány gyümölcs, amihez az étcsokoládé íze nem passzol, ezért van olyan Egy csepp, amihez fehér csokoládét választ. Ezt a végtelenségig lehet folytatni, mert minden településen van egy csepp valami, mondja István. Kijelenthetjük tehát, hogy a sokáig keresett marketingötlet bevált.

A további tervekről azt mondja, nem célja országos termékké bővíteni az Egy cseppet, annak örül, ha térségi szinten lesz keresett, hiszen ott van értelme, ott tölti be a szerepét. Aki Abádszalókon vagy Tiszafüreden vásárol sulyomkrémmel töltött bonbont, az onnét a Tisza-tó esszenciáját viszi haza.

Évről évre bővül a sulyom-termékcsalád
Évről évre bővül a sulyom-termékcsalád

Sörhöz is? Igen!

Közben egész sulyom-termékskála van kibontakozóban, amit egyébként a csomagolóanyagok árának emelkedése inspirált, hiszen az exkluzív bonbonosdoboz szinte többe kerül, mint maga a csokoládé. További kutatást igényelt, hogy az íze mihez passzolhatna még a csokoládén kívül, István szerint ugyanis annak mindenféleképpen kissé kesernyés anyagnak kell lennie.

Így talált rá a sörre és egy környékbeli kézműves sörfőzdére, ahol elkészült a sulyommal ízesített sör, és arról számolt be, hogy nyáron igen nagy keletje volt.

A tervek szerint ennek mintájára jövő nyáron lesz sulyom- és tonikkoktél, amit a parton iszogathatnak a fürdőzők. Fejlesztés alatt áll egy kávéhoz adható sulyomszirup is. De ne szaladjuk ennyire előre, a karácsony sem maradhat sulyom nélkül, idén már sulyomkrémmel töltött szaloncukorral is lehet díszíteni a fát.

Ha még távolabbra gondolunk, akkor egy olyan műhely és látogatóközpont létrehozása a terve, ahol a sulyommal és a termékeivel közelebbről is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: