A Current Developments in Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány során a kutatók több mint 1000, elhízottsággal küzdő amerikai felnőttet vizsgáltak. A résztvevőket két csoportra osztották, és míg az egyik csoport 26 héten keresztül napi egy avokádót evett, addig a másik csoport a korábbi szokásai szerint étkezett a vizsgálati időszak alatt is. A kutatók végig nyomon követték, a résztvevők mit fogyasztottak a kísérlet során – írja a Food&Wine.
Meglepő eredményre jutottak: a napi egy avokádót fogyasztók esetében kedvező változásokat észleltek. A résztvevők ugyanis a nap folyamán
Habár a tanulmány nem adott egyértelmű választ ennek okaira, a kutatók úgy vélik, az avokádó elfogyasztása után nem maradt már hely az egészségtelen élelmiszereknek. A gyümölcs ugyanis rendkívül tápanyagdús, zsír- és rosttartalmának köszönhetően jól laktat.
Sőt, az avokádó passzol más egészséges finomságokhoz is: sokan szeretik salátában, teljes kiőrlésű kenyérrel fogyasztani. Ráadásul krémként kiválthatja akár a vajat is, ezzel több rostot és vitamint fogyasztunk az étkezés során. Így adja magát, hogy jóval több jótékony élelmiszert viszünk be vele együtt.
„Minden nap egy alma” – legyen inkább avokádó?
És hogy mi teszi annyira egészségessé?
Korábbi kutatások már bizonyították, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztják, magasabb HDL, azaz „jó” koleszterinszinttel és alacsonyabb testsúllyal rendelkeznek, valamint kisebb kockázatnak vannak kitéve 2-es típusú diabétesz kapcsán is.
A rendszeres avokádófogyasztást egy 2022-es tanulmány is összefüggésbe hozta a szív-és érrendszer egészségével. Azoknál, akik hetente legalább két adag avokádót fogyasztottak, 16%-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek, és 21%-kal a koszorúér-betegség kockázata, mint azoknál, akik soha vagy csak ritkán fogyasztottak avokádót.
Ugyanakkor a szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy
Túlsúlyos személyek esetében pedig fokozottan érdemes odafigyelni a napi energiabevitel kordában tartására.