0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 21.

Meglepő eredményre jutottak a kutatók: ez történik, ha minden nap eszel avokádót

Az avokádófogyasztás finom és egyszerű módja annak, hogy tápanyagokkal lássuk el szervezetünket. Egy friss kutatás eredményei alapján abban is segíthet, hogy a nap folyamán minél jobb döntéseket hozzunk egészségünkkel kapcsolatban.

A Current Developments in Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány során a kutatók több mint 1000, elhízottsággal küzdő amerikai felnőttet vizsgáltak. A résztvevőket két csoportra osztották, és míg az egyik csoport 26 héten keresztül napi egy avokádót evett, addig a másik csoport a korábbi szokásai szerint étkezett a vizsgálati időszak alatt is. A kutatók végig nyomon követték, a résztvevők mit fogyasztottak a kísérlet során – írja a Food&Wine.

egészséges szendvics avokádóval és sonkával, salátával
Fotó: Unsplash

Meglepő eredményre jutottak: a napi egy avokádót fogyasztók esetében kedvező változásokat észleltek. A résztvevők ugyanis a nap folyamán

több zöldséget ettek, és olyan összességében is olyan ételeket választottak inkább, amelyek kevesebb sót, finomított gabonát és hozzáadott cukrot tartalmaztak.

Habár a tanulmány nem adott egyértelmű választ ennek okaira, a kutatók úgy vélik, az avokádó elfogyasztása után nem maradt már hely az egészségtelen élelmiszereknek. A gyümölcs ugyanis rendkívül tápanyagdús, zsír- és rosttartalmának köszönhetően jól laktat.

Sőt, az avokádó passzol más egészséges finomságokhoz is: sokan szeretik salátában, teljes kiőrlésű kenyérrel fogyasztani. Ráadásul krémként kiválthatja akár a vajat is, ezzel több rostot és vitamint fogyasztunk az étkezés során. Így adja magát, hogy jóval több jótékony élelmiszert viszünk be vele együtt.

avokádósaláta, egészséges étkezés, zöldségek
Fotó: Unsplash

„Minden nap egy alma” – legyen inkább avokádó?

És hogy mi teszi annyira egészségessé?

Az avokádó bőven tartalmaz rostot, káliumot, magnéziumot és többszörösen telítetlen zsírsavakat.

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztják, magasabb HDL, azaz „jó” koleszterinszinttel és alacsonyabb testsúllyal rendelkeznek, valamint kisebb kockázatnak vannak kitéve 2-es típusú diabétesz kapcsán is.

A rendszeres avokádófogyasztást egy 2022-es tanulmány is összefüggésbe hozta a szív-és érrendszer egészségével. Azoknál, akik hetente legalább két adag avokádót fogyasztottak, 16%-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek, és 21%-kal a koszorúér-betegség kockázata, mint azoknál, akik soha vagy csak ritkán fogyasztottak avokádót.

avokádó, egészség
Fotó: Unsplash

Ugyanakkor a szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy

nem szabad túlzásba esni, hiszen az avokádó magas kalóriatartalmáról is ismert.

Túlsúlyos személyek esetében pedig fokozottan érdemes odafigyelni a napi energiabevitel kordában tartására.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/foodandwine.com

Magazin ajánló: