Lencse
A növényi alapanyagok közül a hüvelyesek és főleg a lencse fehérjetartalma igen magas. Ízesítésével csodákat érhetünk el: a kömény, koriander és füstölt pirospaprika egészen „húsos” jelleget ad neki. A jól megfőtt lencse könnyen helyettesítheti a darált marhahúst fasírtokban, „húspogácsában”.
Bab és csicseriborsó
Ha a hüvelyeseknél járunk, nem szabad megfeledkeznünk a többi fajról sem, a számtalan bab és csicseriborsó is szuperélelmiszerek, egészségesek, laktatók és viszonylag olcsók is. A babból kiadós levesek, pörköltek, chilik és egytálételek készíthetők. Humusz mellett csicseriborsóból készülhet pörkölt, bolognai, fasírt vagy akár Cézár saláta is.

Fotó: pixabay.com
Karfiol
Karfiol hús helyett? Igen! Megfelelően főzve és fűszerezve a karfiol is bármelyik étel főszereplője lehet. Rakott vagy rántott formában nem kell reklámozni, de ázsiai ételekben csirkét is helyettesíthetünk vele, vastagabbra szelve pedig egy jó steak is süthető belőle. Előnyös étrendi tulajdonságai miatt ezt a zöldséget is többet kéne fogyasztanunk főleg az ínséges téli hónapokban.

Cékla
Ha tél, akkor cékla! Megszínesíti a szürke hétköznapokat: édes és finom salátákban, grillezve köretként vagy csokoládéval vegyítve egy brownie-ban. Hogy a húshelyettesítésnél maradjunk,