A csokoládé, amilyen hálás, olyan problémás hozzávaló is lehet. Hogy miért? Bár azt gondolnánk, csokis édességgel még egy kezdő konyhatündér sem tud mellélőni, ez nem teljesen igaz. Ugyanis elég egy aprócska hiba, és a népszerű hozzávaló máris szabotálhatja édes gasztrokölteményünket.

Az alábbiakban a Food&Wine listája nyomán bemutatunk 6 dolgot, amire mindig figyelj oda, ha csokoládéval sütsz.
Sose kerüljön bele víz csokoládé
A vízgőz feletti olvasztás, melyet a profik Bain-Marie módszerként emlegetnek, hatékony és kíméletes módszere a csokoládé olvasztásának. Ám vigyázz, nehogy közben víz kerüljön a csokoládészószba!

Bónusz tipp vízgőz feletti olvasztáshoz: figyelj oda, hogy ne kevergesd túl intenzíven, attól ugyanis levegőssé válhat.
Csak rövid ideig mikrózd csokoládé
Számos recepthez meg kell olvasztani a csokoládétáblá(ka)t, ami vízgőz felett hosszabb folyamat, nem beszélve a mosatlan edényekről. Időspórolás szempontjából jó választás lehet a mikró – ám vigyázz, könnyen odakozmálhat benne a csokoládé!
Ezután keverd át alaposan, majd addig ismételd a folyamatot, amíg el nem éred a kívánt eredményt.
Ne félj a sótól
Tévhit, hogy a só elnyomná a csokoládé ízét. Épp ellenkezőleg: segít kihozni a zamatát, így a kész desszert finom csokiízű lesz, ha nem spórolod ki belőle azt a pár csipet sót.

Óvakodj a magas hőmérséklettől
A csokoládé vízgőz feletti olvasztásakor mindig ügyelj arra, hogy ne legyen túl magas a víz hőmérséklete, főleg, ha fehércsokoládét használsz.
Sose forrjon az edény alatti víz, ne ezen próbálj időt spórolni. Miután felolvasztottad a csokit, hagyd egy kicsit hűlni, mielőtt belekevernéd a tojásos-vajas alapba, nehogy darabossá tegye.
Tekerd lejjebb a sütőt

Mint fentebb említettük, a csokoládé meglehetősen hőérzékeny. Így a vele készülő süteményeket se süsd magas hőmérsékleten!
Vannak ráadásul olyan édességek, amelyeket érdemes kissé „nyersen” kivenni a sütőből, mivel hűlés közben nyerik el ideális állagukat, szilárdulnak meg. Ilyen például a csupacsokis amerikai kedvenc, a brownie.
Extra csokidarabok
A tésztába kevert csokidarabok – méretüktől függően – nem olvadnak el teljesen, és még finomabbá varázsolják a végeredményt. Ha ilyeneket használsz, mielőtt a masszához adnád, hempergesd meg őket egy kevés lisztben, így ugyanis nem fognak a tészta aljára süppedni.
