0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. március 27.

Csokival sütnél? Erre a 6 dologra muszáj odafigyelned!

Legyen szó tortáról, kekszről vagy mousse-ról, a kakaós finomságoknak szinte senki nem tud ellenállni. Ezekre figyelj, ha úgy döntenél, otthon készíted el kedvenc csokis desszertedet!

A csokoládé, amilyen hálás, olyan problémás hozzávaló is lehet. Hogy miért? Bár azt gondolnánk, csokis édességgel még egy kezdő konyhatündér sem tud mellélőni, ez nem teljesen igaz. Ugyanis elég egy aprócska hiba, és a népszerű hozzávaló máris szabotálhatja édes gasztrokölteményünket.

csokoládétorta
Fotó: Freepik

Az alábbiakban a Food&Wine listája nyomán bemutatunk 6 dolgot, amire mindig figyelj oda, ha csokoládéval sütsz.

Sose kerüljön bele víz csokoládé

A vízgőz feletti olvasztás, melyet a profik Bain-Marie módszerként emlegetnek, hatékony és kíméletes módszere a csokoládé olvasztásának. Ám vigyázz, nehogy közben víz kerüljön a csokoládészószba!

Elég egy csepp, és máris darabossá válhat a massza.
olvasztott csokoládé
Fotó: Freepik

Bónusz tipp vízgőz feletti olvasztáshoz: figyelj oda, hogy ne kevergesd túl intenzíven, attól ugyanis levegőssé válhat.

Csak rövid ideig mikrózd csokoládé

Számos recepthez meg kell olvasztani a csokoládétáblá(ka)t, ami vízgőz felett hosszabb folyamat, nem beszélve a mosatlan edényekről. Időspórolás szempontjából jó választás lehet a mikró – ám vigyázz, könnyen odakozmálhat benne a csokoládé!

Semmiképp ne tedd be hosszú percekre, maximum csak 30-45 másodpercre.

Ezután keverd át alaposan, majd addig ismételd a folyamatot, amíg el nem éred a kívánt eredményt.

Ne félj a sótól

Tévhit, hogy a só elnyomná a csokoládé ízét. Épp ellenkezőleg: segít kihozni a zamatát, így a kész desszert finom csokiízű lesz, ha nem spórolod ki belőle azt a pár csipet sót.

csokoládés sütemény
Fotó: Freepik

Óvakodj a magas hőmérséklettől

A csokoládé vízgőz feletti olvasztásakor mindig ügyelj arra, hogy ne legyen túl magas a víz hőmérséklete, főleg, ha fehércsokoládét használsz.

Elég az ideálisnál egy kicsivel magasabb hőmérséklet, és máris odaég a csokoládé – azt pedig biztosan megsínyli a végeredmény.

Sose forrjon az edény alatti víz, ne ezen próbálj időt spórolni. Miután felolvasztottad a csokit, hagyd egy kicsit hűlni, mielőtt belekevernéd a tojásos-vajas alapba, nehogy darabossá tegye.

Tekerd lejjebb a sütőt

muffin
Fotó: Freepik

Mint fentebb említettük, a csokoládé meglehetősen hőérzékeny. Így a vele készülő süteményeket se süsd magas hőmérsékleten!

Ha maximum 180 Celsius-fokon készíted, a desszert megtartja nedvességtartalmát és puhább lesz.

Vannak ráadásul olyan édességek, amelyeket érdemes kissé „nyersen” kivenni a sütőből, mivel hűlés közben nyerik el ideális állagukat, szilárdulnak meg. Ilyen például a csupacsokis amerikai kedvenc, a brownie.

Extra csokidarabok

A tésztába kevert csokidarabok – méretüktől függően – nem olvadnak el teljesen, és még finomabbá varázsolják a végeredményt. Ha ilyeneket használsz, mielőtt a masszához adnád, hempergesd meg őket egy kevés lisztben,  így ugyanis nem fognak a tészta aljára süppedni.

brownie
MI-generált fotó forrása: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/foodandwine.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Oda van mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.