Nem mehetünk el szó nélkül a nyári virágos sajt mellett, annyira gyönyörű. Az alapja két hónapig érlelt hegyi félkemény sajt, amelynek különleges aromáját a szárított körömvirág, búzavirág és rózsaszirom adja. A Halda sajtkorong ragasztott kérget kap, amelyet a színes nyári virágok kavalkádja borít, a szépsége mellett a kéregben való érlelés is plusz ízt ad a sajtnak.

A félkemény sajtok ízvilága is változatos, zöldfűszeres, mediterrán fűszeres, sőt, görögszénával ízesített változatot is kitalált Gergely.
Gergely gondolt egy merészet, és megalkotta a barnasörös és a kávés ízesítésű cheddar sajtot is. Az utóbbival még nem lehet a világban sehol sem találkozni, és kissé bizarrnak is tűnhet, de azt mondja, a kávé íze csupán enyhén érződik, jól harmonizál a sajttal, különlegessége pedig a belsejében kialakult gyönyörű márványos erezet, a vásárlók már alig várják, hogy újra felbukkanjon a kínálatában.

A termékek nagy részét termelői piacokon értékesítik, de igényt tart a nyári virágos sajtra az Intercontinental Hotel is, és kapcsolatban állnak több viszonteladóval. A legújabb fogyasztójuk pedig Matyi. Gergely felesége, Nagyné Katona Edit, aki részt vállal a gyártásban, értékesítésben és a vállalkozás intézésében is, mutatja a videót, amint kisfiuk boldogan majszol egy szelet sajtot, és komoly szakértőként elemzi az ízét. Ezt a pillanatot azért örökítették meg, mert az óvodai értékelésben többek között a következő mondat szerepelt: „tejtermékeket semmilyen formában nem fogyaszt”. A nyári szünetben lett a Halda sajt rajongója.
A családi vállalkozás másik ága – ami nélkül nem lenne sajtkészítés – az állattartás, amelynek Gergely sógora, Katona Péter a szakértője. Közel a sajtüzemhez, a Mátra lábánál fekvő Mátranovák külterületén, Kútfő puszta területén gazdálkodik. A tanya épületegyüttese az egyik dombon helyezkedik el, amit a köznyelv „Haldának” hív. Így adott volt, hogy a sajtüzem is ezen a néven váljon ismertté.

sajtokhoz
Péter 15 éve gazdálkodik a területen, 10 hektárral kezdte, ahol kiépítette a tanyát, az állatok számára az istállókat és egyéb gazdasági épületeket, később vásárolt még hozzá újabb 10 hektárt, és nagyobb területeket bérel legeltetés céljára.
Végzettsége szerint erdőmérnök, de az állattartás vált a fő tevékenységévé és a szenvedélyévé is, ami abból is látszik, hogy a gazdaságban többféle haszonállat tartásával foglalkozik.
Tenyészt juhokat, magyar fehér és fekete racka, illetve gyimesi racka törzstenyészettel rendelkezik. Nemrég bivalyokkal bővült a gazdaság,
10 üsző nevelkedik a legelőn, amelyek számításaik szerint másfél év múlva adnak tejet. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy lesz majd Halda bivalymozarella is.