0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Egy kísérletező kedvű sajtkészítő: a gomolyától a skyr-ig nincs számára lehetetlen

Az első sajtok kíváncsiságból készültek tíz évvel ezelőtt, lassan hobbi lett belőle, és onnét már nem volt visszaút.

Nem mehetünk el szó nélkül a nyári virágos sajt mellett, annyira gyönyörű. Az alapja két hónapig érlelt hegyi félkemény sajt, amelynek különleges aromáját a szárított körömvirág, búzavirág és rózsaszirom adja. A Halda sajtkorong ragasztott kérget kap, amelyet a színes nyári virágok kavalkádja borít, a szépsége mellett a kéregben való érlelés is plusz ízt ad a sajtnak.

A legszebb termék a nyári virágos sajt

A félkemény sajtok ízvilága is változatos, zöldfűszeres, mediterrán fűszeres, sőt, görögszénával ízesített változatot is kitalált Gergely.

Az abszolút kedvenc viszont a cheddar sajt készítése, ami egy külön technológiát igényel, de éppen emiatt sok kreatív megoldást szül.

Gergely gondolt egy merészet, és megalkotta a barnasörös és a kávés ízesítésű cheddar sajtot is. Az utóbbival még nem lehet a világban sehol sem találkozni, és kissé bizarrnak is tűnhet, de azt mondja, a kávé íze csupán enyhén érződik, jól harmonizál a sajttal, különlegessége pedig a belsejében kialakult gyönyörű márványos erezet, a vásárlók már alig várják, hogy újra felbukkanjon a kínálatában.

A magyartarka-állomány – naponta 120 liter tejet adnak

A termékek nagy részét termelői piacokon értékesítik, de igényt tart a nyári virágos sajtra az Intercontinental Hotel is, és kapcsolatban állnak több viszonteladóval. A legújabb fogyasztójuk pedig Matyi. Gergely felesége, Nagyné Katona Edit, aki részt vállal a gyártásban, értékesítésben és a vállalkozás intézésében is, mutatja a videót, amint kisfiuk boldogan majszol egy szelet sajtot, és komoly szakértőként elemzi az ízét. Ezt a pillanatot azért örökítették meg, mert az óvodai értékelésben többek között a következő mondat szerepelt: „tejtermékeket semmilyen formában nem fogyaszt”. A nyári szünetben lett a Halda sajt rajongója.

A sajtmester lendülete lankadatlan, tervei között egy nagyobb üzem megvalósítása szerepel, amit modernebb és gyorsabb technológiával szerel fel, és ahol egy olyan érlelő helyiség is elfér, amiben kéregflórás, hosszú érlelésű sajtok készülhetnek, amelyekkel versenyeken is elindulhat.

A családi vállalkozás másik ága – ami nélkül nem lenne sajtkészítés – az állattartás, amelynek Gergely sógora, Katona Péter a szakértője. Közel a sajtüzemhez, a Mátra lábánál fekvő Mátranovák külterületén, Kútfő puszta területén gazdálkodik. A tanya épület­együttese az egyik dombon helyezkedik el, amit a köznyelv „Haldának” hív. Így adott volt, hogy a sajtüzem is ezen a néven váljon ismertté.

Katona Péter állatai adják a tejet a Halda
sajtokhoz

Péter 15 éve gazdálkodik a területen, 10 hektárral kezdte, ahol kiépítette a tanyát, az állatok számára az istállókat és egyéb gazdasági épületeket, később vásárolt még hozzá újabb 10 hektárt, és nagyobb területeket bérel legeltetés céljára.

Végzettsége szerint erdőmérnök, de az állattartás vált a fő tevékenységévé és a szenvedélyévé is, ami abból is látszik, hogy a gazdaságban többféle haszonállat tartásával foglalkozik.

A szarvasmarhák közül magyartarka fejősteheneket tart, jelenleg 18 állat biztosítja a sajtok alapanyagát, és 60 magyar parlagi kecskét fej naponta.

Tenyészt juhokat, magyar fehér és fekete racka, illetve gyimesi racka törzstenyészettel rendelkezik. Nemrég bivalyokkal bővült a gazdaság,

10 üsző nevelkedik a legelőn, amelyek számításaik szerint másfél év múlva adnak tejet. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy lesz majd Halda bivalymozarella is.

Forrás: Kistermelők Lapja

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: