Szénhidrátok

A kenyeret, a magas keményítőtartalmú zöldségeket és a tésztaféléket sokan kerülik, mondván, hogy „egészségtelenek” és „hizlalnak”. Azonban a szerveink – különösen az agyunknak és az izmainknak – nagyon is igénylik a szénhidrátokat ahhoz, hogy megfelelően tudjanak működni. A makrotápanyagok közül ezeket tudja a szervezet leggyorsabban lebontani és a leghatékonyabban felhasználni a belőlük származó energiát. Azt se feledjük, hogy
Fogyassz bátran teljes kiőrlésű szénhidrátforrásokat, rostban gazdag zöldségeket, például édesburgonyát, de a kiegyensúlyozott étrend részeként nyugodtan engedj meg magadnak alkalmanként olyan ételeket is, melyek finomított szénhidrátot tartalmaznak!
Glutén

A gluténnak manapság igencsak rossz a híre, úgy tűnhet, mintha a „gluténmentes” címke egyfajta kitüntetés lenne. Ám a glutén fogyasztása csak azoknak okoz negatív egészségügyi hatásokat, akiknek cöliákiájuk, búzaallergiájuk vagy gluténérzékenységük van – hívja fel a figyelmet Rachel Caine dietetikus. És hogy mi is valójában a glutén? Nem más, mint egy fehérjefajta, mely megtalálható például a búzában, a rozsban és az árpában. A pékáruk tésztája is a gluténtől lesz nyújtható.
Amennyiben pedig egészségügyi állapotod indokolja, hogy elhagyd a glutént, válassz természetes módon gluténmentes, kevésbé feldolgozott ételeket, például hajdinát, quinoát vagy amarántot.
Konzervzöldségek

Csakúgy, mint a fagyasztott verziók, a konzervzöldségek és –gyümölcsök is számos kritikát kapnak. Pedig nem kell tartani tőlük, nagyon is egészséges opciók, ha éppen nem áll rendelkezésünkre valamilyen szezonális finomság. Praktikusak, hiszen előfőzöttek, így időt spórolhatunk elkészítésükkel, ám