0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Húsvéti sonkakörkép: jut elég hazai az asztalra?

A húsvéti sonka a szokásrend szerint a téli disznóvágáskor kerül a füstölőbe, majd csak a negyven napos böjt elmúltával fogyasztják el. Habár már egyre kevesebben élnek ezzel a gyakorlattal, jelenléte továbbra is elválaszthatatlan az ünneptől.

Madárinfluenza, afrikai sertéspestis, kiskérődzők pestise: csak néhány azok közül az állategészségügyi problémák közül, amelyek komoly fenyegetést jelentenek a magyar haszonállat-állományra. A média változó intenzitással, de rendszeresen beszámol ezekről a jelenségekről, amelyek gyakran félelmet, bizonytalanságot keltenek a lakosságban. Amennyiben valaki holnap bemegy egy kiskereskedelmi egységbe és húst vásárol, kell számolnia bárminemű fogyasztóvédelmi kockázattal?
Nem: a magyar élelmiszerbiztonsági rendszer és az illetékes állategészségügyi hatóság Európában az egyik legszigorúbb, már-már katonás rendű. Folyamatos ellenőrzés alatt áll a húsipar, így rendkívül kicsi az esélye, hogy olyan termék kerüljön a vásárlók kezébe, ami bármilyen problémát okozhat.

Egyre nagyobb teret hódítanak maguknak az alternatív – vegán – húspótlók. Mekkora konkurenciát jelentenek ezek a sonkának vagy a többi húsipari készítménynek?
Húsvéti kötözött tofut szerencsére még nem láttam, úgyhogy valószínűleg nem lesz erős versenytársa a hagyományos, ünnepkörhöz kapcsolódó áruknak. Tény, hogy különösen a nyugat-európai társadalmakban bizonyos rétegek különböző indíttatásokból elfordulnak a hagyományos húskészítményektől és keresik a helyettesítőket, de a magyar piacot ahol, persze, léteznek szeletelt sonka-utánzatok ez különösebben még nem zavarta meg. Középtávon, az elkövetkezendő 7-8 évben ettől függetlenül számolnia kell az ágazatnak ezekkel a termékekkel – hívjuk őket alternatív fehérjeforrásoknak –, mivel polcfelületeket és forgalmat vehetnek el.

Fotó: Freepik

Mire figyeljen, aki elindul beszerezni a húsvéti asztal főfogását?
Azt tanácsolom, hogy megbízható forrásból vásároljon, olyan helyről, ami korábban nem okozott csalódást. Ne lepődjön meg a minőség – és árszabásbéli differenciákon, mivel ezek legtöbbször egyenesen arányosak egymással. Végül, de nem utolsó sorban mindenkit arra ösztönzök, hogy válasszon magyar húsipar által előállított termékeket.

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: