Madárinfluenza, afrikai sertéspestis, kiskérődzők pestise: csak néhány azok közül az állategészségügyi problémák közül, amelyek komoly fenyegetést jelentenek a magyar haszonállat-állományra. A média változó intenzitással, de rendszeresen beszámol ezekről a jelenségekről, amelyek gyakran félelmet, bizonytalanságot keltenek a lakosságban. Amennyiben valaki holnap bemegy egy kiskereskedelmi egységbe és húst vásárol, kell számolnia bárminemű fogyasztóvédelmi kockázattal?
Nem: a magyar élelmiszerbiztonsági rendszer és az illetékes állategészségügyi hatóság Európában az egyik legszigorúbb, már-már katonás rendű. Folyamatos ellenőrzés alatt áll a húsipar, így rendkívül kicsi az esélye, hogy olyan termék kerüljön a vásárlók kezébe, ami bármilyen problémát okozhat.
Egyre nagyobb teret hódítanak maguknak az alternatív – vegán – húspótlók. Mekkora konkurenciát jelentenek ezek a sonkának vagy a többi húsipari készítménynek?
Húsvéti kötözött tofut – szerencsére – még nem láttam, úgyhogy valószínűleg nem lesz erős versenytársa a hagyományos, ünnepkörhöz kapcsolódó áruknak. Tény, hogy különösen a nyugat-európai társadalmakban bizonyos rétegek – különböző indíttatásokból – elfordulnak a hagyományos húskészítményektől és keresik a helyettesítőket, de a magyar piacot – ahol, persze, léteznek szeletelt sonka-utánzatok – ez különösebben még nem zavarta meg. Középtávon, az elkövetkezendő 7-8 évben ettől függetlenül számolnia kell az ágazatnak ezekkel a termékekkel – hívjuk őket alternatív fehérjeforrásoknak –, mivel polcfelületeket és forgalmat vehetnek el.

Mire figyeljen, aki elindul beszerezni a húsvéti asztal főfogását?
Azt tanácsolom, hogy megbízható forrásból vásároljon, olyan helyről, ami korábban nem okozott csalódást. Ne lepődjön meg a minőség – és árszabásbéli differenciákon, mivel ezek legtöbbször egyenesen arányosak egymással. Végül, de nem utolsó sorban mindenkit arra ösztönzök, hogy válasszon magyar húsipar által előállított termékeket.
Ajánljuk még: