Az úgynevezett rezisztens keményítő nemcsak a bélrendszerre fejt ki fantasztikus hatást, de még a súlyvesztést is támogathatja. A többi szénhidráttípustól leginkább megemésztésnek módjában tér el. Ugyanis amíg a legtöbb szénhidrát megemésztődik a vékonybélben, addig a rezisztens keményítő nem, hanem átjut a vastagbélbe. Ott pedig táplálékul szolgál a vastagbél mikrobiomjában lévő jótékony baktériumok számára, azaz prebiotikus hatást fejt ki – idézi a Cleveland Clinic Beth Czerwony dietetikust.

A rezisztens keményítő 4 típusát különítjük el:
1-es: ez a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek és a magvak sejtfalában található. A szervezet azt lebontva jut rezisztens keményítőhöz.
2-es: ilyen található például az éretlen banánban és a nyers burgonyában. Ezt a típust viszonylag ritkán fogyasztjuk: banánból érdemes zöldet választani!
3-as: ha a keményítőtartalmú ételeket – például rizst, burgonyát, tésztát – megfőzzük, de visszahűtjük őket fogyasztás előtt, rezisztens keményítő képződik. Ez pedig kismértékben csökkenti a kész étel kalóriatartalmát is.

4-es: mesterségesen állítják elő, majd adalékanyagként használják, legfőképp ultrafeldolgozott élelmiszerekben.
Ezek hasonló előnyöket fejtenek ki: leginkább a bélrendszerre hatnak pozitívan, ám más nem csak ott fejtik ki áldásos hatásaikat, főleg, hogy a bélrendszer fontos kapcsolatban áll az aggyal. A rezisztens keményítő típusai
A rezisztens keményítőt tartalmazó élelmiszerek rendszeres fogyasztása fogyókúra szempontjából is hasznunkra válhat. Ha ugyanis ilyeneket eszünk – például teljes kiőrlésű gabonaféléket –, sokáig kitarthat jóllakottság-érzetünk, így kevesebbet fogunk enni. Emellett megemésztésük több energiát igényel, mint például az egyszerű cukroké, így valamennyivel több kalóriát éget el közben a szervezet.

A rezisztens keményítő szervezetre gyakorolt hatása nagyon hasonlít a rostéra, és a legtöbb ilyet tartalmazó élelmiszerben oldható vagy oldhatatlan rost is megtalálható.
Ahhoz, hogy több rezisztens keményítőt vihess be, fogyassz zöld banánt, zabpelyhet (lehetőleg ne főzve), hüvelyeseket (lencsét, babféléket, csicseriborsót), teljes kiőrlésű gabonaféléket (bulgurt, hajdinát, kölest, barna rizst, rozslisztből vagy teljes kiőrlésű búzalisztből készült pékárukat)!