Az olyan szénhidrátforrások, melyek emésztése több időt vesz igénybe, lényegében megakadályozzák, hogy a vércukorszint hirtelen megemelkedjen. A gyorsan felszívódó szénhidrátokkal ellentétben – mint például a fehér lisztes pékáruk, cukros sütemények – ezek csak fokozatosan növelik a vércukorszintet. Ennek egyik jótékony hatását pedig rögtön tapasztaljuk is, hiszen hosszabb ideig biztosítanak számunkra energiát. Így az egészséges szénhidrátforrás garantálja, hogy tovább maradhassunk jóllakottak, mellyel elkerülhetjük a folyamatos csipegetést és a falásrohamokat – és a velük járó pluszkilókat.
Dr. Kubanych Takyrbashev, a SheFinds dietetikusa elárulta, melyik 3 lassan felszívódó szénhidrátforrás fogyasztását ajánlja, ha egyszerre szeretnénk jót tenni vércukorszintünknek és alakunknak is.
Édesburgonya
Sokan nem értik, miért is lenne jobb választás a hagyományos krumplinál. A válasz az édesburgonya glikémiás indexében rejlik: az ugyanis alacsonyabb, mint fehér belsejű verziójáé.
Gazdag A- és C-vitaminban, káliumban és antioxidánsokban is. Az édesburgonya tápanyagdús, ízletes alapanyag, melyből rengeteg fogást készíthetünk: sütve, főzve, burgonyapüréként is megállja a helyét, de a kísérletezők még akár egészséges browniet is készíthetnek belőle.
Chia mag
Bizony, a chia mag is szénhidrátforrás, még ha legtöbben egészséges zsírforrásként is ismerik. Omega-3 tartalma ugyanakkor szerepet játszik a magok felszívódásában is, javítja a sejtek inzulinérzékenységét, lassítja a szénhidrátok felszívódását.
Szénhidráttartalmát ráadásul leginkább rostok teszik ki, melyek elengedhetetlenek az egészséges emésztéshez is.