0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Genetikai oka van annak, hogy valaki szereti-e vagy utálja a koriandert

A koriander páratlanul értékes fűszer- és gyógynövény, markáns ízét, illatát sokan lenyűgözőnek tartják, míg néhányunk egyszerűen ki nem állhatja. Azonban ez a rejtély sokkal érdekesebb, minthogy csupán ízlésbeli különbségként lehetne elkönyvelni.

Néhány ötlet a koriander használatához

Zöldburger: forrósítsunk 1 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben, tegyünk bele 1 apróra vágott vöröshagymát, 250 g brokkolirózsát, 125 g zöldborsót, 100 g reszelt cukkinit és pároljuk a zöldségeket 10-15 percig időnként megkeverve. Egy tálban keverjünk össze másfél evőkanál őrölt chia magot 4 evőkanál vízzel és hagyjuk zselésedni. Tegyük robotgépbe a kihűlt zöldségeket, a chiazselét, 100 g zabpelyhet, 250 g főtt csicseriborsót, 4 evőkanál sörélesztő pelyhet, 1 passzírozott fokhagyma gerezdet, 50 g koriandert, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Dolgozzuk finom szemcsésre a hozzávalókat, aztán formázzunk 6-8 normál méretű pogácsát, vagy 12-16 minit. Süssük a burgerek mindkét oldalát aranybarnára egy vékonyan kiolajozott serpenyőben. Néhány napig hűtőszekrényben eláll, de a felesleg le is fagyasztható.

Korianderpesztó: turmixoljunk össze 140 g tökmagot, negyed bögre extraszűz olívaolajat, 16 g korianderzöldet, 1 gerezd fokhagymát, 1 teáskanál citromlével és egy csipet sóval.

Chimichurri szósz: készítsünk a turmixgépbe fél csésze hidegen sajtolt olívaolajat, 4 gerezd fokhagymát, 3 evőkanál fehérborecet, fél csésze friss korianderlevelet, egy jókora csokor petrezselyemlevelet, negyed csésze oregánót, negyed teáskanál frissen tört feketeborsot és negyed teáskanál csilipelyhet. Pulzálva dolgozzuk össze a hozzávalókat, ízlés szerint sózzuk, majd mártásos csészébe öntve kínáljuk.

A koriander minél gyakrabban történő fogyasztása megnöveli a szervezet mikro- és fitonutriens szintjét. Hatékonyabbá teszi az emésztést, támogatja a súlykontrollt, fokozza a szervezet védelmét, illetve megtisztulását. És nem utolsó sorban csökkenti a gyulladásokat, ezzel pedig a krónikus betegségek kialakulásának rizikóját.

Szerencsés helyzetben van az, aki szereti, de azoknak sem kell feltétlenül lemondaniuk róla, akik azzal a bizonyos OR6A2 génnel kénytelenek együtt élni: megpróbálhatják kisebb mennyiségekben, más zöldfűszerekkel kombinálva, leplezve becsempészni ételeikbe.
Fotó: Pixabay

Ajánljuk még:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: