0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. május 16.

Genetikai oka van annak, hogy valaki szereti-e vagy utálja a koriandert

A koriander páratlanul értékes fűszer- és gyógynövény, markáns ízét, illatát sokan lenyűgözőnek tartják, míg néhányunk egyszerűen ki nem állhatja. Azonban ez a rejtély sokkal érdekesebb, minthogy csupán ízlésbeli különbségként lehetne elkönyvelni.

A koriander kiváló forrása a C- és K-vitaminnak, a béta-karotinnak, a klorofillnek, a kalciumnak, magnéziumnak, cinknek, mangánnak, vasnak, réznek, szelénnek és még ki tudja, hányféle fitonutriensnek. Mindezeknek köszönhetően nagyon sokat tehet értünk – persze, csak ha el tudjuk fogyasztani.

Megérdemli a szupergyógynövény címet

koriander
Fotó: Unsplash

A koriander szupererős méregtelenítő, segít eltávolítani a szervezetünkből az olyan kellemetlen egészségkárosítókat, mint a nehézfémek, a dioxin, illetve a formaldehid. Hatékonyabbá teheti a glükóz felhasználását, növelheti az inzulinérzékenységet és segíthet csökkenteni a vércukorszintet.

Erősíti az emésztést, megszünteti az erjedést és segíti a bélrendszer kitisztulását.

Számos antioxidánst tartalmaz, amelyek támogatást nyújtanak az ártalmas szabad gyökök elleni harcban és az oxidatív stressz csökkentésében. Polifenoltartalma révén részt vesz a gyulladáscsökkentésben, a sejtek védelmében, a krónikus betegségek kialakulásának csökkentésében. Mérsékli a koleszterinszintet és megtisztítja az ereket. Nyugtatja az idegrendszert, illetve segíthet csökkenteni a szorongást.

És akkor egy keveset a genetikáról

Van egy kis furcsaság ezzel a növénnyel: Miért érzik néhányan szappanízűnek, vagy más módon visszataszítónak? Erről legnagyobb valószínűség szerint egy érdekes genetikai változat tehet.

A tudósok ugyanis felfedezték, hogy a legtöbb ember, aki nem szereti a koriandert, rendelkezik egy OR6A2 névre hallgató szaglóreceptor génnel, amely a korianderben található aldehidek szagának elnyeléséért felelős. Habár az aldehidek illata jellemzően kellemes érzést kelt az emberben, az OR6A2 gén variációi megváltoztatják a koriander aldehidjeivel szembeni érzékenységet, illetve az illető általános benyomását és megítélését a koriander ízéről. Azok az emberek, akik nem szeretik a koriandert, jellemzően érzékenyek a koriander aldehidjeire. Ez a helyzet jól példázza, hogy a genetika milyen jelentősen befolyásolhatja egy személy ízérzékelést, valamint azt, hogy milyen élelmiszereket választ vagy utasít el.

Fotó: Freepik
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: