Miután Dávid megházasodott, feleségével folytatták tovább a gazdálkodást, ennek már tíz esztendeje. A lehetőségeikhez mérten, először többféle zöldséget termeltek, ezek közül végül az édesburgonya mellett tették le a voksukat. Ennek termesztésével való kísérletezés 2014-ben kezdődött.
– Lajosmizsén béreltünk területet, csak egy lakókocsink volt a föld szélén. A névadónkat, Hékás kutyusunkat is itt fogadtuk be. 2021-ben megvettük álmaink kis földjét Nézsán, Nógrád vármegyében, azóta már itt gazdálkodunk. Ezen a helyen bérlünk egy ipartelepet, és folyamatosan építgetjük a kis gazdaságunkat.
Környezetbarát megoldásokra törekednek
A terület jelenleg 2,5 hektár, ennek nagyobb részén batátát termesztenek, de fóliasátrukban dísznövényváltozata is megtalálható. A többi területrészen különféle zöldségeket ültettek. Ezekre azért van szükség, mert termékeikhez saját, egészséges alapanyagra van szükségük.
– Az élelmiszerek sok esetben felesleges és káros anyagot tartalmaznak, mi teljesen mellőzzük ezeket a vegyszereket és adalékanyagokat mind a termesztés, mind a feldolgozás során. Nem használunk semmilyen vegyszert, műtrágyát, növényvédő szert, talajfertőtlenítőt. Olyan élelmiszert készítünk, amit vegánok, különböző ételintoleranciával küzdők, diétázók is nyugodt szívvel fogyaszthatnak.
Ezért igyekszünk minél több receptet is megosztani az érdeklődőkkel. Szeretnénk, ha mások asztalára is valódi, vegyszer- és adalékanyag-mentes ételek kerülnének. A feldolgozás egyébként a feleségem ötlete volt. Kezdetben kis mennyiségben, nem egyszer kosaras-pokrócos módszerrel, befőzéssel, dunsztolással készültek a termékek, aztán egyszer csak felmerült a kérdés: miért ne próbálnánk meg mindezt az édesburgonyával? Az ötlet bevált, ma azt mondhatom, hogy mindenféle tanyasi finomságokat készítünk. A választékot egyebek között pástétomok, zöldségkrémek, lisztek, tésztaszószok, krémlevesek, pürék alkotják, különféle ízvilággal. Minden egyes terméket a saját kezünkkel, sok odafigyeléssel és szeretettel készítjük. Az alapanyagok kiválasztásakor is gondosan ügyelünk az egészségre és a minőségre. Tudjuk, hogy a tudatos táplálkozás rengeteg utánajárást, időt, energiát jelent, és gyakran drágább alapanyagokat is. De hisszük, hogy megéri, mert úgy gondoljuk, hogy a béke a tányérunkon kezdődik.

Fotó: Bella Huba
A befőzés egész folyamata igen csekély mennyiségű hulladékkal jár, mivel ennek nagy részét komposztálják. Az üvegeket visszaváltják a piacokon. Törekednek a környezetbarát megoldásokra a termesztéstől a feldolgozásig, ahogy a hétköznapok során is.