Különböző színek, eltérő beltartalom
Márkus Dávid úgy látja, hogy az emberek egyre jobban megkedvelik a batátát, és mára a háztartások egyik alapanyagává vált.
– Amikor a termesztését elkezdtük, tíz emberből ketten ismerték az édesburgonyát, mára ez az arány megfordult. Korábban a hagyományos batáta volt a legismertebb, aztán jöttek a színesek is. Mi az utóbbiak termelése mellett tettük le a voksunkat. S hogy mit kell tudni a batátáról? Nos, az édesburgonya vagy batáta, a nevével ellentétben nem krumpli, csak távoli rokonok. Főként gyökérgumójáért termesztjük, de fiatal levelei is fogyaszthatók, melyeknek alacsony a szénhidrát- és magas a fehérjetartalma, kitűnő vitaminforrások, továbbá jelentős a magnézium-, a kálium- és a mangántartalma is. A gumók héja szintén ehető, a rosttartalom jelentős része itt koncentrálódik – ismertette beltartalmi értékeit Márkus Dávid.
Európába spanyol és portugál hajósok hozták be, itt a vörös, a lila és a fehér változat kezdett el terjedni. Itthon is ezeket ismerjük. A fajták között beltartalomban minimális, ízben annál nagyobb a különbség. A legismertebb, a narancssárga típus édes, kifejezetten sütőtökös, a fehér hasonlít talán leginkább a krumplihoz, míg a lila édesburgonya földes ízű, van, aki szerint gesztenyés. A sárga húsú igen nagy mennyiségű karotint, főként béta-karotint tartalmaz, ennek köszönheti sárga színét. Ez az A-vitamin előanyagai közé tartozik. A lila édesburgonya a narancssárgánál kevesebb, de még így is jelentős mennyiségű karotint tartalmaz, lila színét pedig az antocián nevű antioxidáns adja. Ezek a természetes antioxidánsok nagyon fontosak szervezetünk számára a szabad gyökök semlegesítéséhez. Az emberek nemcsak a batáta ízeit kedvelik, hanem – amellett hogy színesek, gyakrabban kerülnek a konyhába – egyre többen tisztában vannak az egészségre gyakorolt hatásaival.

Fotó: Bella Huba
A nagy volumen helyett a minőség számít
A batáta termesztése nem kis munkát és odafigyelést jelent. Márkus Dávid és Tukacs Julcsi nagyrészt maguk végzik a munkákat, segítséget csak az idénymunkákhoz vesznek igénybe. Az ültetésnél és a betakarításnál erre szükség is van. Bíznak benne, hogy a későbbiekben sem lesz másként, hiszen terveik jócskán vannak.
Ahogy mondtam, a folyamatosan fejlesztés a célunk. Az elmúlt években sok mindent sikerült megvalósítani az elképzeléseink közül, gondolok itt például a termelés és a feldolgozás gépesítésére. A végső célunk, hogy egy saját kis tanyát alakíthassunk ki, ahol minden munkát el tudunk magunk végezni. A közelebbi célok között falusi vendégasztal létrehozása szerepel. Remélem, hogy az idei nyártól kezdve ennek keretében programokat is szervezünk majd. Bemutatjuk a birtokot, a batátatermelés, a -feldolgozás menetét, majd vendégeink megkóstolhatják a termékeinket. Azt gondolom, ezzel nem csupán a saját munkánkat tudjuk bemutatni, hanem a batáta népszerűségét, ismertségét is növelhetjük.
Egy titokzatos növény, amivel más formában találkozunk…
Édesburgonya: szívbarát, immunerősítő és akár 5 perc alatt kész van