0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 19.

Hékás – batátás finomságok a tanyáról

Márkus Dávid testvérével Budapestről az Alföldre költözött, földet béreltek, és nemes egyszerűséggel elkezdtek gazdálkodni. Lakókocsiban éltek, és nap nap után dolgoztak.

Különböző színek, eltérő beltartalom

Márkus Dávid úgy látja, hogy az emberek egyre jobban megkedvelik a batátát, és mára a háztartások egyik alapanyagává vált.

– Amikor a termesztését elkezdtük, tíz emberből ketten ismerték az édesburgonyát, mára ez az arány megfordult. Korábban a hagyományos batáta volt a legismertebb, aztán jöttek a színesek is. Mi az utóbbiak termelése mellett tettük le a voksunkat. S hogy mit kell tudni a batátáról? Nos, az édesburgonya vagy batáta, a nevével ellentétben nem krumpli, csak távoli rokonok. Főként gyökérgumójáért termesztjük, de fiatal levelei is fogyaszthatók, melyeknek alacsony a szénhidrát- és magas a fehérjetartalma, kitűnő vitaminforrások, továbbá jelentős a magnézium-, a kálium- és a mangántartalma is. A gumók héja szintén ehető, a rosttartalom jelentős része itt koncentrálódik – ismertette beltartalmi értékeit Márkus Dávid.

Az édesburgonya eredetéről jelenleg azt tudjuk, hogy Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik. Peruban találták a legrégebbi nem nemesített leleteket, amik körülbelül 8000 évesek.

Európába spanyol és portugál hajósok hozták be, itt a vörös, a lila és a fehér változat kezdett el terjedni. Itthon is ezeket ismerjük. A fajták között beltartalomban minimális, ízben annál nagyobb a különbség. A legismertebb, a narancssárga típus édes, kifejezetten sütőtökös, a fehér hasonlít talán leginkább a krumplihoz, míg a lila édesburgonya földes ízű, van, aki szerint gesztenyés. A sárga húsú igen nagy mennyiségű karotint, főként béta-karotint tartalmaz, ennek köszönheti sárga színét. Ez az A-vitamin előanyagai közé tartozik. A lila édesburgonya a narancssárgánál kevesebb, de még így is jelentős mennyiségű karotint tartalmaz, lila színét pedig az antocián nevű antioxidáns adja. Ezek a természetes antioxidánsok nagyon fontosak szervezetünk számára a szabad gyökök semlegesítéséhez. Az emberek nemcsak a batáta ízeit kedvelik, hanem – amellett hogy színesek, gyakrabban kerülnek a konyhába – egyre többen tisztában vannak az egészségre gyakorolt hatásaival.

A munkák zömét a család végzi
A munkák zömét a család végzi
Fotó: Bella Huba

A nagy volumen helyett a minőség számít

A batáta termesztése nem kis munkát és odafigyelést jelent. Márkus Dávid és Tukacs Julcsi nagyrészt maguk végzik a munkákat, segítséget csak az idénymunkákhoz vesznek igénybe. Az ültetésnél és a betakarításnál erre szükség is van. Bíznak benne, hogy a későbbiekben sem lesz másként, hiszen terveik jócskán vannak.

– Nem a nagy volumenre törekszünk, hanem a minőségre és arra, hogy a kínálatunk minél változatosabb, szó szerint minél színesebb legyen. Mi kis gazdaság vagyunk, szeretnénk is az maradni.

Ahogy mondtam, a folyamatosan fejlesztés a célunk. Az elmúlt években sok mindent sikerült megvalósítani az elképzeléseink közül, gondolok itt például a termelés és a feldolgozás gépesítésére. A végső célunk, hogy egy saját kis tanyát alakíthassunk ki, ahol minden munkát el tudunk magunk végezni. A közelebbi célok között falusi vendégasztal létrehozása szerepel. Remélem, hogy az idei nyártól kezdve ennek keretében programokat is szervezünk majd. Bemutatjuk a birtokot, a batátatermelés, a -feldolgozás menetét, majd vendégeink megkóstolhatják a termékeinket. Azt gondolom, ezzel nem csupán a saját munkánkat tudjuk bemutatni, hanem a batáta népszerűségét, ismertségét is növelhetjük.

Egy titokzatos növény, amivel más formában találkozunk…

Édesburgonya: szívbarát, immunerősítő és akár 5 perc alatt kész van

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság