0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Miért főzünk? És miért fogyasszunk nyers ételeket is?

Nem nagy élmény mostanában a konyhában tobzódni, kivéve, ha olyan ételt készítünk, ami nem igényel főzést vagy sütést. És ez mennyivel egyszerűbb, gyorsabb, és előnyösebb is. Mi mást kívánhatnánk még?
Vajon az előemberek valahogy rájöhettek, hogy ha megfőzik, megsütik az ételeket, azok biztonságosabbá válnak? Esetleg kiváltságosabb helyzetben lévőnek érezték magukat főzőtudományuk rohamos fejlődése miatt? Vagy egyszerűen csak megszerették azokat az ízeket?

Egy biztos, nincs senki, akitől megkérdezhetnénk, vagy aki tudná erre a minden kétséget nélkülöző választ. Viszont az sejthető, hogy nagyon rászoktak a hőkezelt ételek fogyasztására. És ez a hagyomány átadódott a következő többszáz generációknak.

Azzal nem lehet vitába szállni, hogy a hőkezelt ételek mikrobiológiailag biztonságosabbak, mint a nyersek, viszont a nyers ételeknek is vannak olyan előnyeik, amiket érdemes szem előtt tartani.
nyers és főtt ételek
Marinált marha fehérpecsenye, tökmagolajos zöldsalátával (recept ebben a cikkben)
Fotó: Kiss Gergő

Kielégítőbb

A nyers zöldségek, gyümölcsök, diófélék, olajos magvak természetesen gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, fitonutriensekben, -és ami a legfontosabb- enzimekben.

Ez utóbbi összetevő csak a nyers ételek sajátja, mivel az enzimek 47°C felett végzetes sérüléseket szenvednek.

piac zöldség gyümölcsSokan azért esznek túl sokat a feldolgozott ételekből, mert a szervezetük hiányt szenved (funkcionális éhezés) ezekből az eszenciális anyagokból, ezért arra biztatja őket, hogy egyenek még. De ebben az esetben a több helyett a jobb minőségű lenne a helyes választás. A nyers alapanyagoknak magasabb a tápértékük, mint a hőkezelteknek, így relatíve kevesebbel is megelégszik a szervezet. A hő denaturálja a fehérjéket, károsítja a zsírokat, tehát a nyers élelmiszerekben jobb minőségű fehérjék és zsírsavak találhatók. Összefoglalva tehát, megállapíthatjuk, hogy a feldolgozatlan ételből több vitális anyaghoz, jobb minőségű makronutriensekhez, növényi enzimekhez, és a legtisztább, legélőbb vízhez jut a szervezet. És ez megnyugtatóbb, kielégítőbb számára, amelynek áldásos következménye, hogy megszűnik követelőző lenni. És ha lemondunk a bravúros fogásokról, elmondható, hogy jóval gyorsabban végzünk az ételkészítéssel, mintha még meg is kellene sütnünk, vagy főznünk az előkészített alapanyagokat.

nyers és főtt ételek
Forrás: Freepik

Preventív és gyógyító

A hőkezelés során szabad gyökök keletkeznek, oxidálódhatnak a zsírsavak, elvesznek értékes hatóanyagok, míg a nyers étel megmenekül ezektől a káros hatásoktól. Kevesebb szabad gyök, kevesebb rendbontást jelent odabent. A több fitonutriens magasabb fokú védelmet jelent az oxidatív stressz kialakulásával szemben, ami abban nyilvánul meg, hogy segítenek megelőzni a sejtek drasztikus károsodását, a karcinogén folyamatok elburjánzását, illetve hogy a gyulladások befészkeljék magukat a testünkbe.

A nyers ételek továbbá megkímélnek minket az emésztési zavaroktól, gyomorégéstől, és a székrekedéstől.

Klímabarát

A nyers ételek fogyasztása nemcsak az egyes emberek számára jelent előnyöket, sokkal egészségesebb a Föld számára is. Először is nem fűtjük fel a saját konyhánkat. Valamint nem fűtjük fel aztán a környéket, hogy az előbbit klimatizálhassuk. Ha számottevően többen lényegesen több nyers ételt fogyasztanának, megspórolhatnánk rengeteg természeti erőforrást, amit a feldolgozott élelmiszerek előállítása, és szállítása emészt fel. Kevesebb légszennyező anyag kerülne a légterünkbe. Lassítani lehetne a globális felmelegedést. És sokkal több energiát és pénzt csoportosíthatnánk át a biotermesztés támogatására.

Azt azért nem árt nyomatékosítani, hogy bármilyen táplálkozási formát lehet tudatosan, illetve átgondolatlanul végezni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu